Årets revisionsarbete på OKG avslutat
Årets revisionsstopp på OKG:s kärnkraftsanläggningar var ett intensivt sådant, med över 2 400 arbetsorder. Bland annat har nya smarta sensorer installerats på utsidan av reaktortanken på Oskarshamn 3.
Årets revision hos OKG får beskrivas som av det lugnare slaget, eftersom man förbereder sig inför den verkligt stora revisionen 2020. Då ska inte bara ett nytt system för oberoende nödhärdkylning installeras, utan det är även året då den stora radiologiska nedmonteringen drar igång.
Nästa år är det 65 åtgärdsdygn inplanerade, vilket gör att årets 25 dygn långa revision bleknar något. Trots det har en stor mängd arbete gjorts.
– Vi har utöver den stora massan arbeten även hanterat cirka 500 felanmälningar och detta med ett fantastiskt engagemang från hela organisationen, såväl egna som inhyrda medarbetare, säger Robert Linnsand, revisionsledare, till OKG:s medlemstidning Kärnpunkten.
Under revisionen gjordes totalt 454 Foreign Material Exlusion-kontroller, och nästan 93 procent fick godkänt, vilket var högre än förra året.
– Under årets revision kunde vi se att inte bara medvetenheten utan även användandet av FME har ökat, vilket är väldigt positivt. Trots denna positiva trend måste vi fortsätta FME-arbetet, då vi även konstaterar att det fortfarande förekommer en del främmande, berättar Johan Eriksson, FME-inspektör på OKG, till Kärnpunkten.
Ett steg för OKG mot ett mer digitalt sätt att digitalisera kommunikationen. Observationer och inrapportering görs numera genom en app, istället för med lappar.
– Vad vi kunnat konstatera är att vi fått in betydligt fler observationer via nya appen än vad vi fick in med de gamla vita lapparna. Detta hjälper oss mycket då vi tar tillvara på alla erfarenheter i syfte att ständigt förbättra och utveckla oss. I kombination med att övrig inrapportering i Safe ökade så ser vi att vi har en bra grund att bygga på för framtida revisionsavställningar, säger Robert Linnsand.
Under revisionen har det även installerats nya neutrondetektorer på utsidan av Oskarshamn 3:s reaktortank.
– Projektgruppen tog fram en installationsstrategi som utgick från att hålla nere dosbelastning och arbetsmiljörisker så mycket som möjligt. Vår konstruktör Richard Holmbäck omsatte installationsstrategin i en annan typ av konstruktionslösning, som mynnade ut i en konstruktion som innebar att vi skulle kunna montera neutrondetektorerna nerifrån, det vill säga utan att behöva ta oss upp åtta meter med stegar och utföra arbetet i höjd med härden, säger projektledare Gunnar Denfors till Kärnpunkten.