Stort intresse för ny yrkesutbildning
Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Lernia har presenterat en ny rekryteringsutbildning med fokus på svetsning och CNC, mitt i debatten om reformationen av Arbetsförmedlingen. I ryggen har den nya utbildningen verkstadsföretaget Sjölanders, en del av Motala Verkstad Group.
På den första informationsträffen för den nya utbildningen kom drygt 120 nyfikna, varav 80 stannade för att delta i intervjuer med företaget.
– Det var väldigt roligt att det kom så många intresserade, det var många fler än vi hoppats. Jag trodde kanske på 30 eller 40, säger Sjölanders vd Leif Andersson med ett skratt.
Läs mer: Verkstad toppar "röda listan" för bristyrken
Sjölanders och MVG har anställt från Arbetsförmedlingen och Lernias yrkesutbildningar tidigare, och man är nöjda.
– Det har fungerat jättebra för oss. Arbetsförmedlingen och Lernias samarbete för CNC och Svets-utbildning här i Västerås är mycket bra, de som går där har väldigt hög anställningsgrad, säger Leif Andersson.
Leif Andersson menar också att man ser en viss skillnad på de som studerat yrkesutbildningarna och de som studerat gymnasieutbildningar med inriktning industri.
– Deras yrkesutbildningar är faktiskt vår största källa för anställningar, större än gymnasieutbildningarna. VI upplever det som att de som går yrkesutbildning är mer motiverade än gymnasiestudenterna, och det väger tungt, säger Leif Andersson.
Rekryteringsutbildningen är tänkt att vara igång i januari 2020. Det nya samarbetet mellan Arbetsförmedlingen, Lernia och Sjölanders är tänkt att göra att en ännu större grad av de studerande ska kunna anställas.
– Det blir en mer skräddarsydd utbildning, där vi är med redan från urvalsprocessen och kan påverka på ett annat sätt. Tanken är att det ska göra de som går utbildningen ännu mer anställningsbara av oss och bolag som oss, säger Leif Andersson.
Han tror att det gör en skillnad för eleverna att det finns ett företag som engagerar sig i utbildningen och visar konkret vilket arbete de kan vänta sig efteråt. Även om Sjölanders inte kan lova någon en anställning.
– Vi kan inte gå ut och säga att vi kan garantera några anställningar. Men vi erbjuder praktikplatser och om tre till fyra år kommer vi ha en puckel med pensionsavgångar, så vi har ett kommande behov av kompetensförsörjning som vi vill förebygga, säger Leif Andersson.
Sjölanders ger sig in i yrkesutbildningssamarbetet mitt i debatten om reformationen av Arbetsförmedlingen. Även om det inte är något som man funderat mycket över, så finns det en viss oro för framtiden.
– En liten oro finns det, det är något som nog kommer att ta tid att lösa. Om reformationen av Arbetsförmedlingen skulle innebära ett annat sätt för yrkesutbildningar att fungera så har jag svårt att se hur det skulle fungera, säger Leif Andersson.
Den största risken, som Leif Andersson ser det, är att mycket tid, kunskap och resurser kan gå förlorade om man går in i en omställning utan konkreta planer.
– Det behövs en kontinuitet, Lernia har maskinerna, lokalerna och personalen. Om det blir ett glapp i samband med reformationen så finns det en risk att de inte kan sitta och vänta, och all den kunskapen och resurserna försvinner, säger Leif Andersson.