23948sdkhjf

Lyckade taktiken – så klarar de coronan

Över hela världen brottas tillverkare med frågan hur de ska klara coronapandemin, men hos Universal Robots har dubbla leveranskedjor varit lösningen. Tack vare dessa, samt en ständig bevakning av underleverantörer, har företaget klarat sig från smittans negativa effekter.

Martin Kjærbo, vice president på Operations and Supply Chain hos Universal Robots, redogör för TT om hur krisen har hanterats och påverkat företaget.

Universal Robots började följa händelseförloppet i Kina redan i början av januari. De förberedde sig på en eventuell spridning av viruset, och när restriktionerna att stanna hemma började utfärdas i flera länder var de förberedda och kunde snabbt anpassa sig.

– Just nu arbetar alla som inte är direkt inblandade i produktionen hemifrån, och flera av våra utvecklare har kunnat sätta upp labb i sina egna garage. De fick med sig robotar hem och det har faktiskt fungerat förvånansvärt bra, säger Martin.

I Danmark, där all robottillverkning sker, har produktionen gått över från ett skift till två, för att fysiskt sprida ut personalen. Dessutom används restriktioner som handsprit, handskar och två meters distans.

Universal Robots leveranskedja har inte påverkats särskilt mycket, dels eftersom de försöker få fram beställningar på råmaterial tidigt, och de håller koll på leverantörer och underlevarentörer i flera led, så att de verkligen kan leverera. Tack vare detta har de inte behövt konstruera om någon robot.

– Coronautbrottet har skakat om oss ordentligt, det är ingen tvekan om det. Lyckligtvis hade vi redan en alternativ leveranskedja på plats, så när Kina stängde ner var vi inte så såbara. När Kina nu öppnar upp igen medan stora delar av Europa fortfarande är stängt, kan vi återigen dra nytta av vår strategi med dubbla inköpsvägar, säger Martin.

Förlitar ni er mer på automation nu än tidigare?

– I dessa tider granskar vi naturligtvis vartenda produktionsmoment för att se var vi kan underlätta för de anställda och låta cobotar ta över, vilket förstås ökar automatiseringen. Det är en pågående process, men den har påskyndats av pandemin.

Hur tror du att krisen kommer att påverka er framöver?

– Jag tror att när vi kommer ut ur det här kommer vi alla att vara för evigt förändrade. Från den ljusa sidan kan vi se på krisen som en väckarklocka som sporrat oss till en mängd produktionsanpassningar och gett ett ökat fokus på en mer hälsosam arbetsmiljö. Våra nya sanitetsstationer kommer vi att behålla även när pandemin är över.

Foto: TT

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088