Mer än var tionde svensk kan vara arbetslös i höst
Coronavirusets effekter blir långvariga för svensk ekonomi och inte minst för arbetsmarknaden. I en konjunktursprognos spår nämligen Unionen att arbetslösheten kan nå en topp på 12 procent i höst.
– Coronakrisen ger svensk ekonomi en ordentlig smäll. Det kommer ta tid innan efterfrågan är tillbaka där vi var innan krisen, och den globala lågkonjunkturen kommer slå hårt mot svensk export, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
Enligt Unionens prognos beräknas arbetslösheten nå en topp på runt 12 procent i höst, men beräknas därefter sakta sjunka. Dessutom spår de att produktionen inom fordonsindustrin kommer att minska med runt 30 procent i år.
– I början slog krisen hårt mot delar av tjänstesektorn, som handel och besöksnäring. Men nu ser vi att även mer tjänstemannatunga branscher får det tufft, som konsultverksamheter och delar av industrin, säger Katarina.
I prognosen spås att det kommer att komma nya vågor av uppsägningar vartefter företagen får en tydligare bild av efterfrågan framöver. Det gäller inte minst inom industrin, som har använt sig av korttidsarbete i stor utsträckning, men där sjunkande global efterfrågan kommer göra att en del företag måste anpassa sig efter en ny verklighet.
– Samtidigt ser vi att Sverige går in i den här krisen med många styrkor jämfört med andra länder. Vi har goda förutsättningar att komma stärkta ur den, men särskilt 2020 blir ett tufft år, säger Katarina.
Två tredjedelar av Unionens fackklubbar uppger att de har sett en minskad försäljning på grund av Coronakrisen. Av dem tror över hälften att det dröjer till nästa år innan företaget är tillbaka på samma försäljningsnivå som innan krisen.
Nära två tredjedelar av klubbarna anger även att investeringsnivån kommer minska under år 2020. Men undersökningen visar även att fallet i investeringarna väntas bli mindre inom forskning, utveckling och IT än för investeringarna i stort, och det gäller särskilt på industriföretagen.