23948sdkhjf

Sverige vill lätta på mässornas restriktioner

Sedan coronan fick fotfäste har fler och fler mässor världen över behövt ställas in. Nu rapporterar Svenska Mässan att de som jobbar i branschen i Sverige arbetar för att ändra definitionen av en mässa, så att en mässa ska ses mer som ett köpcentrum än som en folksamling.

– Den situationen vi befinner oss i idag har ingen av oss tidigare upplevt i modern tid. Alla länder har infört förbud och restriktioner och tiotusentals mässor ställs in och flyttas fram världen över. Det har enorma konsekvenser för såväl mässarrangörer som utställare, besöksnäringen och samhället runtomkring, säger Peter Scott, direktör Mässor och Möten (industri) på Svenska Mässan.

Buden tycks vara många och ibland tvetydiga när det kommer till mässornas närmaste framtid. Många upplever en oro, inte bara mässarrangörerna själva som tvingas ställa om eller ställa in stora evenemang, utan även alla människor vars jobb existerar kring mässorna.

– När en stor mässa går av stapeln påverkas hela besöksnäringen runt den mässan, restauranger, hotell, transport. När mässorna ställs in har det stor effekt på hela samhällen. Men mest drabbade blir utställare såklart. Mässor är affärsskapande mötesplatser och att delta i mässor innebär betydande affärsmöjligheter, säger Peter.

De första buden om inställda mässor kom från Kina och spred sig sedan i takt med COVID-19 runt jorden. Hur förhållningssättet till mässorna sett ut i olika länder har sedan dess förändrats i perioder.

– I Tyskland där det tidigare varit mycket strängare restriktioner än i Sverige har man nu tänkt om kring restriktionerna för just mässarrangemang. Istället för att se det som en stor folksamling likställer man det nu istället med en galleria eller ett köpcentrum, eftersom mässarrangörer bedöms ha stora möjligheter att leda och planera sina genomföranden på ett organiserat sätt.

Även i Sverige arbetar branschen nu för att förändra definitionen av en mässa på ett liknande sätt som Tyskland, och nu även Danmark och Norge har gjort. Men tills ett sådant beslut är fattat måste mässarrangörer i Sverige förhålla sig till restriktioner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079