23948sdkhjf

Här utvecklas nästa generations 5G-nät

Just nu pågår forskning för nästa generations 5G-nät, och på Institutionen för elektro- och informationsteknik på LTH har man byggt upp en en mätutrustning i samarbete med Ericsson och Sony.

Målet är att skapa ett både betydligt stabilare och snabbare mobilnät än tidigare.

5G-nätet håller på att rullas ut i världen, och i USA har 5G-teknologin ofta använts som ett komplement till fiberteknologin i bostadsområden.

– Man sätter upp en basstation i ett villakvarter så får man snabb uppkoppling i hemmet. Men när man rör på sig så uppstår problem, vilket gör att det inte fungerar så bra för mobiltelefoner, säger Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid LTH.

Fredrik och kollegorna i forskargruppen i kommunikationsteknologi håller just nu på att undersöka hur man bättre ska kunna styra signalerna från basstationerna, så att signalen på ett effektivt sätt kan följa användarna när de förflyttar sig. Problemet är att de högfrekventa system som nu utvecklas har en mycket mer fokuserad signal än de äldre, lågfrekventa systemen.

Till sin hjälp har forskarna utrustning som utvecklats i samarbete med Ericsson och Sony.

– Det gör att vi kan följa vad som händer i dynamiska scenarier och undersöka vad som händer när saker rör på sig och när signaler flyttar sig i luften. Det finns ingen liknande utrustning någon annanstans och det är första gången man studerar detta, säger Fredrik.

Genom att förstå hur de högfrekventa signalerna beter sig hoppas man kunna utveckla ett mycket mer effektivt och stabilt system jämfört med i dag. Utrustningen gör det möjligt att följa de snabba förloppen för att sedan kunna analysera datan.

– Jag skulle vilja kalla det andra generationens 5G, avslutar Fredrik.

Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid LTH.
Foto: Skärmdump från Lunds Universitets Youtubekanal

Video kring projektet går att hitta här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078