23948sdkhjf

Welands senaste hållbarhetstänk är en solcellsanläggning

- Vi har alltid arbetat med hållbarhet utan att vi har satt just den etiketten på arbetet. Welands senaste miljöförbättrande investering är en solcellsanläggning för elproduktion som ger upp till 340 000 kilowattimmar per år, att jämföra med en normalstor villa som förbrukar omkring 15 000 kilowattimmar per år, menar Thomas Barck på underhållsavdelningen på Weland i Smålandsstenar. 

Familjeföretaget Weland från 1947 tillverkar och leverar spiraltrappor, raka trappor, räcken, handikappramper, gångbryggor, gallerdurk och entresoler. Och de arbetar mycket med plåtbearbetning. 

De menar att hållbarhet bland annat kan handla om energisnåla och effektiva val av allt från maskiner till värme och belysning. Det kan också handla om att välja energislag som belastar miljön och ger så lite miljöavtryck som möjligt. Den nya solcellsanläggningen ska fylla båda kriterierna.

– Anläggningen består av 1472 paneler som sitter på de delar av taken som har lämplig konstruktion. De ligger platt mot taket för att inte snöfickor ska uppstå, berättar Thomas Barck och fortsätter:

– Nu kommer vi att utvärdera vad den här solcellsanläggningen ger och även den som installeras på taken till Weland Ståls nybyggda lokaler i Ulricehamn. Förhoppningen är att vi ska kunna installera solceller på fler byggnader inom koncernen där det är lämpligt.

Andra energibesparande åtgärder som görs på Weland är värmeåtervinning från kompressorer, ventilationsaggregat, lasermaskiner och pressvetsar. De väger in energieffektiviteten när det gäller företagets investeringar av maskiner och elbilar.

– På vintern är vi självförsörjande av värme under produktionstid i fabriken ner till en uterumstemperatur av cirka fem minusgrader. Den värme vi då behöver tillföra kommer från naturgas. Jordvärmesslang till värmepumpsanläggningen för den nya kontorsbyggnaden är lagd under parkeringsytor. Tillsammans med solpaneler, och ett ventilationssystem med värmeåtervinning blir det mycket energisnålt, förklarar Thomas Barck.

Kenneth Josefsson, som är elektriker på Weland, inflikar att en hel del av den gamla lysrörsbelysningen har bytts till LED, och fler ska det bli allt eftersom:

– Det sparar enormt mycket energi, men vi har problem med takhöjden. Ljus från LED-källor har lägre räckvidd och är svårare att få att nå ända ned till golvet med tillfredsställande ljus. Vi har också installerat tidsstyrning av ljuset så att inga lampor lyser i onödan. Eftersom vi har så stora lokaler på 100 000 kvadratmeter med mängder av armaturer gör det väldigt stor skillnad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.122