Ny teknik – stort hot för kvinnliga medarbetare
Med hjälp av modern AI-teknik och svensk arbetsmarknadsdata har Unionen blickat in i tjänstemännens framtid, och rapporten visar att kvinnor riskerar att drabbas hårt av teknikskiftet. Detta eftersom kvinnor dominerar i de yrken som effektiviseras bort.
– Behovet av kompetensutveckling är enormt, säger Katarina Lundahl, chefsekonom för Unionen.
Unionen har med hjälp av en avancerad analysmodell undersökt hur ny teknik kommer att förändra vad tjänstemän gör på jobbet i branscherna it, kommunikation, handel, kunskapsintensiva tjänster och tillverkningsindustri. Över 70 procent av Unionens medlemmar jobbar i dessa branscher.
Rapporten visar att kvinnor riskerar att drabbas hårt av teknikskiftet. Detta eftersom kvinnor (12 procent) i större utsträckning än män (8 procent) har arbetsuppgifter som väntas automatiseras inom fem år.
– Kvinnor dominerar i yrken med stor andel administrativa arbetsuppgifter, som nu går att automatisera. Samtidigt sitter dessa kvinnor på värdefulla kompetenser, till exempel när det gäller social interaktion, regler och strukturer. Arbetsgivare måste se det här och ge dem chanser att kliva vidare, säger Katarina.
Något som enligt Unionen påskyndar processen är coronapandemin.
– Coronakrisen gör att företagens arbete med att effektivisera verksamheten nu fått raketbränsle och det snabbar upp många teknikskiften, fortsätter Katarina.
För till exempel ekonomiassistenter förutspår Unionen att en tredjedel av arbetsuppgifterna har försvunnit om fem år. För löne- och personaladministratörer är det över 40 procent av arbetsuppgifterna som försvinner.
– De pågående trygghetsförhandlingarna måste komma i mål och leda till att inte minst de kvinnliga tjänstemännen får bättre förutsättningar, både att bygga på sin kompetens och att byta bana. Men företag som vill vara med i matchen på morgondagens arbetsmarknad måste redan idag satsa på strategisk kompetensutveckling av personalen. Ett sätt för arbetsgivare att kompetenssäkra för framtiden, är att ta stöd av ny teknik för att analysera hur teknikutvecklingen kommer att påverka det egna företaget och kompetensbehoven, tipsar Katarina.