5 råd när du ska flytta data till ett datacenter
I en tid präglad av coronapandemin har digitalisering och publika molntjänster ökat snabbt. När det gäller molntjänster finns det dock mycket att tänka på, och här ger Paul Morrisson, chief commersial officer på molnbolaget Hydro66, fem råd till tillverkande företag som ska flytta sina data till ett datacenter.
Flödet av data och applikationer till publika molntjänster och colocation-datacenter har ökat snabbt under pandemin.
– Gartner menar att över 80 procent av företagens egna datacenter kommer stängas fram till 2025. Tillverkande företag är bland de som ofta ser över sin molnstrategi just nu, säger Paul Morrisson.
Enligt Paul finns det dock en del frågor som bör ställas lite oftare än vad som vanligtvis sker innan ett företag beslutar om en ny molntjänst. Så, vad är det viktigaste att tänka på för företag som ska köpa tjänster från en molninfrastrukturleverantör? Här har Paul och Hydro66 listat fem frågor som enligt dem kan vara bra att överväga innan ett företag köper molntjänster:
1. Kan du flytta från din leverantör om du vill?
Tillverkningsföretag tänker mer långsiktigt än de flesta, och då bör de också tänka på vad som händer även fem år framåt. Glöm alltså inte att undersöka i förväg om det är möjligt att flytta data till en annan molnleverantör. Det är ju faktiskt inte säkert att du blir nöjd med leverantören, ännu mindre flera år framåt. Tyvärr är flera av de stora publika molnleverantörerna inte precis kända för att göra det enkelt att flytta sina data. Leverantörslåsning som orsakas av att kod behöver skrivas om är en vanlig fälla. Välj därför en leverantör som inte kräver att du skriver om dina appar.
2. Vill du utsätta dig för risken för att amerikanska myndigheter får tillgång till dina data?
US Cloud Act innebär att amerikanska domstolar kan begära uppgifter även om de finns i ett annat land, även i Sverige. Men lagen gäller endast amerikanska företag och deras dotterbolag. De som inte vill utsätta sig för denna risk bör istället överväga svenska och europeiska alternativ.
3. Behöver du vara nära datacentret?
Många molnleverantörer finns i de större städerna och hävdar naturligtvis att det är mycket viktigt att vara nära. Samtidigt har Facebook valt att placera en stor del av sin europeiska data i norra Sverige - något som inte fått Facebook att kännas långsamt. I praktiken är avstånd helt enkelt sällan särskilt relevant.
4. Vad blir den totala kostnaden?
Visst skulle en av de största fördelarna med molnet vara priset? Men i själva verket kan det bli dyrt, särskilt när du blir låst vid en leverantör. Många publika molnleverantörer tenderar att samla en rad tjänster i ett paket som egentligen inte är riktigt vad du behöver - och som kostar mer än du hoppats. Välj istället en leverantör som inte paketerar ihop alla tjänster och som gör det möjligt att ändra dina specifikationer när det behövs.
5. Hur grön är molninfrastrukturen egentligen?
Många datacenter och molnleverantörer hävdar att de är miljövänliga men få har egentligen solida skäl att säga det. Detta trots att det finns standardiserade metoder, såsom datacenters-PUE, som mäter energianvändning och andra aspekter av hållbarhet. Det går också välja att endast använda vattenkraft och annan förnybar energi. Det är fullt möjligt att veta exakt vilken miljöpåverkan ett datacenter har.
Molnsäkerheten är ytterligare en aspekt som enligt Paul inte får glömmas bort. Här är det särskilt viktigt att ta reda på vilka delar av säkerheten kunden själv ska ta hand om och vilka leverantören sköter. Dessvärre finns det en risk att viktiga delar av säkerheten annars hamnar mellan stolarna.
– En köpare som tagit reda på svaren på frågorna här ovanför tar ingen stor risk när de köper molntjänster. Fördelarna är idag mycket stora, både när det gäller kostnader och hur snabbt det går att digitalisera verksamheten, avslutar Paul.