Elmia Subcontractor Connect: Användningen av 3D-utskrifter ökar
Var befinner sig Sverige gällande additiv tillverkning och vart är vi på väg? Om detta berättade Sten Farre, från Rise och avdelningen för Material och Produktion, i samband med Subcontractor Connect.
Farre beskrev de vanligaste teknikerna och sa att man idag kan printa i stort sett alla material, antingen direkt eller indirekt genom att använda ett bindemedel.
Läs också: 3D-printmässan ställs in med kort varsel
-De flesta polymert printbara material har idag egenskaper som är väldigt lika eller till och med något bättre än de material som används för formsprutning.
Streamingproduktion: Elmia
Läs också: Tågtillverkaren satsar på 3D-printade reservdelar
Sten Farre lyfte fram egenskaperna hos några material.
Var befinner vi oss idag?
Av de produkter som tillverkas additivt idag (alla materialslag) är ungefär 30% en slutprodukt och 25% en funktionell prototyp. Det printas även en del formverktyg för plast- eller gjutindustrin och tillverkas även en del jiggar och fixturer samt demomodeller.
Streamingproduktion: Elmia.
Läs också: Ny forskning – stålet kan stärkas med grafenoxid
Ur ett globalt perspektiv så står Nordamerika för den största andelen tillverkat gods (36%) följt av Asien (30%) och Europa (29%).
-Antalet skrivare för polymera material har ökat exponentiellt från några få maskintillverkare under 80-talet till idag (2020) cirka 40 stycken, sa Farre.
Foto: Sten Farre, Rise.
Läs också: Trepartssamarbete: ”Lyfter den svenska forskningen kring additiv tillverkning”
Vid en undersökning i Tyskland bland 150 företag som på något satt arbetar med additiv tillverkning, ställdes frågan vad de använder sina maskiner till. Resultatet visade en jämn fördelning mellan att printa slutprodukter, prototyper, verktyg och reservdelar. Vidare visade resultaten att tekniken används såväl inom fordons-, luftfart-, medicinteknik-, och elektronikindustrin.
-Undersökningen visade också med all tydlighet att allt fler företag använder sig av tekniken för “Proof of concept” för att visa om ett projekt är genomförbart samt för tillverkning av reservdelar. Tekniken ökar faktisk för alla användningsområden och på bred front, sa han.
Vilka hinder finns det för teknikens utveckling?
-De stora utmaningar som anges för att använda en 3d-skrivare är; offerter, filpreparering och att reparera filer, men den som lyfts fram allra mest är möjligheten att kunna kvalitetssäkra att det man printar är rätt. För vissa tekniker finns det även en begränsning i processfönstret.
Framtiden – vad finns runt om hörnet?
Sten Farre är övertygad om att såväl kvalitetssäkringen som efterbehandling kommer att förbättras. Det kommer även att utvecklas nya material för att kunna förbättra återanvändningen av pulvret. Ett annat område som kommer att öka är systematiska underhåll.
Streamingproduktion: Elmia.
Läs också: 3D-print växer kraftigt: ”Marknaden har mognat rejält”
-Teknikerna kommer även att utvecklas och bli fler. Powder Bed Fusion är en teknik som många trodde på för några år sedan, men den tappar mark idag. Den har inte riktigt lyckats ta fart. De tekniker som många istället tror kommer att växa och bli ledande i framtiden är Binder Jetting och Material Extrudering. De har tagit för sig och växer, säger Sten Farre.
Vilka hot och möjligheter finns då för AM i Sverige?
Sten Farres personliga åsikt är att det finns en rad styrkor och möjligheter för tillväxt i Sverige, men även svagheter och hot. Dessa illustrerade han på en överskådlig bild.
Streamingproduktion: Elmia.