23948sdkhjf

Här är jobben som försvinner till följd av automatiseringen

Nu presenterar Unionen en lista över de tjänstemannayrken som kommer att påverkas hårdast av automatisering undr de kommande fem åren. I toppen hittas redovisningsekonomer och löneadministratörer.

Med hjälp av en analysmodell som bygger på AI-teknik och svenska arbetsmarknadsdata har Unionen analyserat hur olika tjänstemannayrken kommer påverkas av ny teknik, samt vilken kompetens som behövs på morgondagens arbetsmarknad. Unionen har tittat på tjänstemännens arbetsmarknad i Sverige inom tillverkningsindustrin, handeln, it och andra kunskapsintensiva tjänster.

Jobben som drabbas hårdast av automatisering
(Så här stor andel av arbetsuppgifterna kan försvinna genom processautomation inom fem år)

  1. Redovisningsekonom – 53 procent

  2. Löne- och personaladministratör – 49 procent

  3. Ekonomiassistenter – 47 procent

  4. Inköps- och orderassistenter – 33 procent

  5. Övriga handläggare – 33 procent

  6. Receptarier – 31 procent

  7. Kontorsreceptionister – 29 procent

  8. Nätverks- och systemtekniker – 29 procent

  9. Kundtjänstpersonal – 27 procent

  10. Controller – 26 procent

– De som arbetar i de här yrkena riskerar att bli av med jobbet inom ett par år, och det är hög tid att vi ser till att de nu får möjlighet att ställa om till den nya arbetsmarknadens krav. För det första måste arbetsgivarna ta sitt ansvar för medarbetarnas kompetensutveckling i mycket större utsträckning än vad de gör idag. Det behövs även ett starkare omställningssystem där det är möjligt att gå vidare i yrket eller byta karriär, även för den som är mitt i livet, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Analysen visar även att omvandlingen på arbetsmarknaden går mycket fortare än vad som tidigare väntats – mycket eftersom pandemin har snabbat på digitaliseringen.

– Vår analys visar att omvandlingen på arbetsmarknaden nu går mycket fortare än vad vi trodde bara i våras. Pandemin har framför allt accelererat införandet av teknik inom processautomation, säger Katarina Lundahl, chefsekonom och ansvarig för framtidsanalyser på Unionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125