Nu krävs körkort för drönaren
Den 1 januari fick alla medlemsländer i EU nya regler för drönare. Från och med den 31 jaunuari måste den som vill flyga drönare ha registrerat sig som operatör och skaffat ett drönarkort.
De nya reglerna, som gäller i hela EU, har tagits fram med anledning av en förväntad ökning av drönare i luftrummet.
– Vi är precis i början av en accelererande ökning av drönaranvändandet. Precis som för bilar, flygplan, båtar och motorcyklar krävs ett regelverk om samhället ska ha förtroende för det som händer. Att ta drönarkort och registrera sig som drönaranvändare tar inte lång tid eftersom hela processen är digital. Sverige och Transportstyrelsen har haft stort fokus på att erbjuda smidiga digitala lösningar, som drönarguiden, men också möjlighet att alla prov för drönarkort ska genomföras online och inte fysiskt i klassrum, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.
För att få flyga med drönare efter den 31 januari krävs att man registrerat sig som operatör och tagiti drönarkort. Det tar ca 5–10 min att registrera sig som operatör och 30–40 minuter att genomföra provet för drönarkort. Registrering kostar 50 kr per år och drönarkortet kostar 130 kr.
– Vi i Sverige har valt att inte implementera kraven från den 1 januari. Vi vill ge de svenska fjärrpiloterna och drönaranvändarna tid att registrera sig och skaffa drönarkortet utan stress. En vecka för registrering kan låta lite. Men tiden för ett prov beräknas vara 30–40 minuter och utbildningsmaterialet har funnits tillgängligt sedan i somras. Alla som vill flyga med drönare kommer att ha möjlighet att göra det, fortsätter Rémi Vesvre.
Reglerna på EU-nivå ligger relativt nära Sveriges nuvarande lagstiftning, men drönare får olika indelning beroende på risknivå för flygningen. Drönare delas in i öppen, specifik och certifierad kategori. Precis som tidigare finns tre grundregler som alltid gäller vid drönarflygning: Man inte får flyga utom synhåll, inte flyga högre än 120 meter (utom i visa fall) och inte flyga på ett sätt som kan vara farligt för andra.
Reglerna skulle gällt från 10 januari men har skjutits upp till 31 januari på grund av tekniska problem på Transportstyrelsens hemsida.