23948sdkhjf

Tillverkningsindustrin ska stärkas inför framtiden

Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan ska utvecklas för att stärka regionens tillverkningsindustri inför framtida utmaningar. Små och medelstora företag ska få tillgång till avancerad utrustning och kunskap om nya tillverkningsmetoder.

Innovatum Science Park, IUC Väst och Högskolan Väst har fått medel från Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen till det nya projektet React PTC. Projektet handlar om att säkerställa tillverkningsindustrins förmåga i framtiden och bidra till ökad social hållbarhet

Projektet utgår från tre huvudspår, ett attraktivt, tillgängligt och bättre rustat Produktionstekniskt Centrum. Det innebär bland annat att resurser i form av kunskap, utrustning och kompetens ska bli mer lättillgängliga för flera företag. Företagen ska kunna testa nya tillverkningsmetoder och erhålla kunskap kring produkt- och produktionsutveckling. Labbet ska förstärkas med en 3D-printer för metall med pulverbäddsteknik och laser som energikälla. 

Industriföretagen ska tillsammans med projektparterna kunna utveckla nya arbetssätt och bredda rekryteringsbasen. På så sätt nås också ökad mångfald och kompetens. 

– Högskolan Väst ska bidra med aktuell forskning och kompetens inom produktionsteknik i några av delprojekten. Exempelvis genom att delta i seminarier och workshops på olika teman, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus.

– Projektet är en viktig satsning som utvecklar PTC:s samverkan med regionens tillverkningsföretag ytterligare. Målet är framförallt att underlätta för små och mindre företag att ta till sig nya arbetssätt och teknologier så att de är väl rustade i den stora teknikomställning som pågår inom industrin.

React PTC är ett av nio projekt i Västra Götaland som beviljats stöd från React-EU. Projektets totala budget är 14,6 miljoner kronor där Tillväxtverket finansierar 75 procent och Västra Götalandsregionen finansierar 25 procent. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.659