23948sdkhjf

Återhämtningen fortsätter för Scania

Under årets andra kvartal ökade Scanias nettoomsättning med 54 procent.

Nettoomsättningen blev 39 068 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 25 418 miljoner.

Rörelseresultatet ökade till 5 076 miljoner kronor från förra årets minus 192 miljoner.

Kassaflödet för Fordon och tjänster uppgick till 799 miljoner kronor att jämföra med förra årets 426 miljoner.

– Återhämtningen har fortsatt under årets andra kvartal och såväl orderingång som leveranser steg kraftigt i jämförelse med föregående år. Scania levererade ett starkt resultat med en rörelsemarginal på 13 procent både i andra kvartalet och för första halvåret 2021, kommenterar vd Christian Levin och fortsätter:

– Vi har passerat en milstolpe under andra kvartalet med över 500 000 uppkopplade fordon. Majoriteten av Scanias fordonsflotta som rullar på omkring 100 marknader är nu uppkopplad. Datainsamlingen från ett så stort bestånd ger en värdefull insikt i kundbeteende och möjliggör analys av våra produkter i drift. 

– Att våra kunders transportaktivitet är hög kan vi både mäta genom driftsdata från uppkopplade fordon och se i orderingången på lastbilar. Aktiviteten på den globala bussmarknaden är fortsatt låg på grund av pandemin vilket avspeglas i efterfrågan på turist- och långfärdsbussar. För Power Solutions är efterfrågan fortsatt hög. Serviceaffären fortsätter att växa och Scania har lyckats hålla majoriteten av verkstäderna öppna för våra kunder under både andra och tredje vågen av pandemin. 

– Scania har lyckats undvika oplanerade produktionsstopp även under andra kvartalet trots en fortsatt mycket ansträngd situation med komponentbrist i leveranskedjan. Samarbetet mellan leverantörer, medarbetare och facket – alla med fullt fokus på Scanias kärnvärde ”kunden först” – har varit framgångsrikt och tack vare en god dialog med våra kunder har vi hittat lösningar för att minimera en negativ påverkan på leveranserna till dem. Vi ser dessvärre inte att bristen på halvledare kommer att vara över i närtid utan är något vi fortsatt måste parera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085