23948sdkhjf

Den enda råvaran som används är vatten

Bolaget myFC ingår samarbete med Nilsson energy, en leverantör av hållbar vätgasproduktion och energilagringslösningar. Vi har pratat med myFCs vd Michael Glantz.

Tillsammans kan parterna erbjuda konkurrenskraftiga helhetslösningar för grön kraftproduktion i anslutning till kundernas produktionsanläggning.

– Nilsson energy är en långsiktig aktör och ses som en föregångare inom grön vätgasproduktion. Tillsammans kan vi leverera ett slutet och hållbart kretslopp med grön vätgas som bas till vår patenterade bränslecellsteknik, säger Michael Glantz, vd för myFC.

Nilsson energy är baserat i Göteborg och bygger emissionsfria anläggningar. Där används förnyelsebar energi för vätgasproduktion genom elektrolys. Deras produktionsanläggningar levereras sedan nyckelfärdiga till kunderna, antingen platsbyggda eller containerlösningar.

Bolaget myFC har utvecklat ett volymoptimalt energisystem som drivs av vätgasbaserade mikrobränsleceller i kombination med ett litet lithium-jon batteri och vätgastank. Foto: myFC 

- myFC’s spetskompetens är bränsleceller samt tillhörande styr och reglerteknik medan Nilsson energy’s spetskompetens är vätgasgenerering. Det gemensamma behovet hos våra potentiella kunder är att de vill ha en helhetslösning som inkluderar både bränsleceller och vätgas då bägge delarna behövs för att kunna leverera förnyelsebar energi till kundens applikation. Genom detta samarbete kan båda bolagen fokusera och renodla dess tekniker på respektive områden för att kunna erbjuda kunderna det de vill ha. Både myFC och Nilsson energy har mångårig erfarenhet av respektive område och samarbetet möjliggör att bägge parter kan dra nytta av varandras unika kompetenser och på så sätt komplettera varandra, förklarar Michael för Verkstäderna. 

Den enda varan som behövs i vätgastillverkning är vanligt vatten. När den konverteras till elektrisk energi i bränslecellen är det också rent vatten som utgör den enda restprodukten. För kunder innebär de att de kan säkra energitillgänligheten, minska kostnaderna samt vara mer miljövänliga.

- Genom elektrolys delar man vattenmolekyler, H2O, till vätgas (H2) och syrgas (O2). För detta behövs elektrisk energi. När denna process baseras på förnyelsebar energi såsom sol, vind och vatten är den optimal ur ett miljöperspektiv då all överskottsenergi kan lagras i form av vätgas och användas vid behov. Nilsson energys lösning, RE8760 ”Renewable Energy solutions for all the 8760 hours that make out a year”, bygger på just denna energilösning, berättar Michael för oss.

När det gäller intralogistik faller samarbetet med Nilsson energy extra väl på plats.

– Våra bränsleceller är mycket väl lämpade för automatiserade lagerrobotar av typen AGV, Automated Guided Vehicles, och i anslutning till en lagerbyggnad är det även lätt att få plats med Nilsson energys produktionsanläggningar för vätgas, förklarar Michael. 

Företaget myFC:s patenterade teknologi för formbara och skalbara mikrobränsleceller går att få plats i de begränsade utrymmen som en lagerrobot erbjuder. Jämfört med drift baserat på batteri finns det flera fördelar. Eftersom det bara tar någon minut att fylla på vätgastaken erhålls en driftstid på cirka 99,5 procent. Detta sänker investeringskostnaderna då färre robotar behövs.

- Det är ett viktigt samarbete och en tydlig milsten i myFC’s påbörjade resa som teknikleverantör inom business-to-business (B2B) gentemot intralogistik och softmobility segmenten. myFC och Nilsson energy är båda mindre bolag som i och med detta samarbeta växer. Samarbetet innebär att myFC tillsammans med Nilsson energy kan erbjuda våra kunder en helhetslösning i form av både bränsleceller och den fossilfria vätgasen som behövs för att driva dem. Kretsloppet är därmed slutet och en cirkulär hållbar modell tillgänglig, förklarar Michael för Verkstäderna.

Hur gynnar samarbetet er?
- Samarbetet skapar ett mervärde för våra slutkunder där vi kan sluta cirkeln genom att tillsammans leverera grön vätgasproduktion, vätgaslagring och ett högeffektivt bränslecellssystem. Genom samarbetet får vi dessutom tillgång till varandras nätverk och kundbas för fler kommersiella affärer, avslutar Michael samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078