Många ingenjörer kan tänka sig byta jobbort
En ny Sifo-undersökning visar att många fler ingenjörer kan tänka sig att byta arbete och arbetsort om det går att välja varifrån arbetet utförs. Detta framgår i Sveriges ingenjörers nya rapport.
Distansarbete och ökad lönekonkurrens kan vara svaret på den arbetskraftsbrist som det råder i norra Sverige. 60 000 ingenjörer kan tänka sig att byta arbetsort i det nya normala.
– Vår rapport visar att kartan kan ritas om. Det finns en grupp av 60 000 ingenjörer att rekrytera bland för arbetsgivare som är beredd att betala konkurrenskraftiga löner och erbjuda goda möjligheter till distansarbete, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer i en kommentar.
Hela landet efterfrågar ingenjörer. Högteknologisk kompetens är stora i den nyindustrialisering som tagit fart i norra Sverige.
Tidigare har det varit få ingenjörer som bytt till en ny arbetsgivare utanför sin nuvarande arbetsmarknadsregion. Det visar Sveriges Ingenjörers medlemsstatistik.
Den senaste Sifo-undersökningen visar dock på att potential för fler jobbyten genom distansarbete.
Yrkesverksamma ingenjörer har fått frågan om de är beredda att ta ett arbete på en annan ort mot en löneökning på 10-15 procent. Svaren fördelades enligt följande:
- 8 procent svarade att de skulle kunna tänka sig att flytta för ett sådant erbjudande.
- 16 procent svarade att de skulle göra det om make/maka/sambo kunde få arbete på den nya orten.
- 26 procent svarade att de skulle anta erbjudandet om de själva får möjlighet att välja varifrån de utför sitt arbete.
Det finns cirka 220 000 ingenjörer i yrkesverksam ålder i Sverige. 26 procent av dessa innebär att antalet ingenjörer som skulle ta ett jobb utanför sin arbetsmarknadsregion är cirka 60 000.
– I en ny situation, där ingenjörerna via distansarbete kan välja bland fler arbetsgivare, blir det svårt att upprätthålla dessa regionala löneskillnader. Med distansarbete får ingenjörerna fler arbetsgivare att välja bland. Det blir lättare att rösta med fötterna, samtidigt som vi vet att ett byte av arbetsgivare ofta är ett effektivt sätt att få upp sin lön, säger Johan Kreicbergs i en kommentar.
Om Sifo-undersökningen
Under hösten 2021 gjordes en undersökning bland yrkesverksamma ingenjörer som slumpmässigt rekryterats ur i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade online-panel. Totalt genomfördes drygt 600 intervjuer. Svarsfrekvensen bland målgruppen ingenjörer var 92 procent.