A.P. Møller satsar tresiffrigt miljonbelopp på fynsk robotkomet
A.P. Møller Holding har investerat 335,25 miljoner DKK i Blue Ocean Robotics.
Det fynska robotföretaget har för närvarande en omsättning på cirka 200 miljoner DKK och 225 anställda. Företaget ligger bakom de tre robotkoncepten PTR Robots, Gobe Robots och UVD Robots. Särskilt den sistnämnda har fått mycket publicitet de senaste åren. UVD Robots tillverkar desinfektionsrobotar och detta har blivit högaktuellt under coronakrisen.
– Blue Ocean Robotics har utvecklat flera robotlösningar för hur man automatiserar och effektiviserar såväl kritiska som rutinuppgifter, bland annat inom hälsosystem. Vi ser fram emot att följa och stötta företaget som är på en intressant tillväxtresa, säger Jan Nielsen, CIO på A.P. Møller Holding, i ett pressmeddelande.
Mer muskler för konsolidering
VD Claus Risager är till sin natur oerhört nöjd med stödet för att utveckla verksamheten till en ny nivå från ett av Danmarks viktigaste företag.
- A.P. Møller Holding ger oss ännu mer muskler för att konsolidera och utöka marknadsandelen för alla våra robotar. Spridningen av UVD Robots måste påskyndas och sedan har vi med PTR Robots och Gobe Robots två nya robotar, som nu också kommer ut på världsmarknaden, säger han och fortsätter:
– Samtidigt arbetar vi med att optimera de fysiska robotarna till förmån för kvalitet, produktionskostnader och möjligheten att ge en toppservice på alla våra robotar i efterhand hos våra kunder. Dessutom lanserar vi ett webbaserat universum 2022 som underlättar hela kundupplevelsen i ett molnsystem: För att sälja servicerobotar handlar inte bara om att bygga och leverera en robot. Vi ser också till att tillsammans med våra sälj- och servicepartners integrera robotarna i kundernas arbetsflöde och ser till att tekniken skapar maximalt värde för kunderna.
Fyra nya robotar på ritbordet
Blue Ocean Robotics skiljer sig från andra aktörer på marknaden genom att ha utvecklat alla tekniska "byggstenar" för mobila tjänsterobotar. Detta gör att företaget snabbt kan realisera nya typer av robotar. Fyra nya typer av servicerobotar finns redan på ritbordet utöver de tre som kommersialiserats.
Med investeringen av A.P. Møller Holding har värdet av Blue Ocean Robotics uppskattats till 2,05 miljarder kronor.
Rent tekniskt översätts investeringen till ett konvertibelt lån som kan bytas mot ägarandelar. I sin ägarkrets har Blue Ocean Robotics sedan tidigare andra välkända investerare som riskfonden Nordic Eye och L'Easy-ägaren Niels Thorborg.
Beskyddare av robotklustret
Även om detta är första gången A.P. Møller Holding väljer att bli investerare i ett robotföretag, kan det också ses som en återgång till robotarna. På 1990-talet insåg redaren Mærsk Mc-Kinney Møller att automation var en nödvändighet i varvsindustrin och investerade därför ambitiöst i forskning och utveckling av robotteknologi i Danmark. A.P. Møller och hans fru Chastine Mc-Kinney Møllers Foundation for General Purposes har under åren donerat ett tresiffrigt miljonbelopp till anläggningar för robotforskning vid Maersk Mc-Kinney Møller Institute vid Syddanmarks Universitet.
– Vore det inte för A.P. Møller, skulle Danmark inte ha ett robotkluster och robotindustri alls. A.P. Møller har alltså gjort en enorm skillnad som drivkraft tillsammans med det lokala universitetet i Odense och med sina generösa donationer till robotforskning och utveckling, men också som inköpare av de utvecklade lösningarna. Det har varit otroligt spännande och givande att få vara med på robotäventyret i Odense sedan 1980-talet, då jag utvecklade svetsrobotar på Lindø-varvet, säger Claus Risager.
Det danska robotklustret består idag av mer än 300 robot- och automationsföretag.