Deras ytfinish ska ge bättre mekaniska egenskaper
Efterprocessteknologin är ett signifikant framsteg för additiv tillverkning, eftersom det förbättrar en plastdels ytfinish även på de mest komplexa geometrierna, berättar företaget.
– Med additiv tillverkning kan en ingenjör designa och producera komplexa delar, och jämfört med formsprutning är 3D-print perfekt för produktion i små volymer. Ytfinishen på formsprutning är däremot mycket slätare än för 3D-print. Tack vare ångutjämning kan vi nu ta bort den skillnaden och jämna ut och täta till även de minsta hålen på 3D-printade delars ytor. säger Andrea Landoni, produktansvarig för 3D-print på Protolabs inom EMEA i ett meddelande och fortsätter:
– Detta gör att delar som produceras med additiv tillverkning i dessa material kan användas i många fler sammanhang där det av estetiska och funktionella anledningar finns krav på väldigt jämn ytfinish.
Processen ska även förbättra delarnas mekaniska egenskaper med ökad utsträckning vid brott och påverka den allmänna styrkan. De tätade och jämnare ytorna ska vara vatten- och lufttäta och enklare att rengöra.
– På grund av att finishprocessen är automatiserad kan den användas till många fler geometrier än en manuell utjämningsprocess, som kan vara begränsad då det kan vara svårt att komma åt alla ytor. Det innebär att du kan få alla fördelar med additiv tillverkning och samtidigt uppnå en ytfinish jämförbar med formsprutning, avslutar Andrea Landoni meddelandet.
Den nya automatiserade processen finns nu tillgänglig för de vanliga nylonmaterialen PA-12 samt det elastiska materialet TPU-01.