23948sdkhjf

Krönika: Hög tid för DX-piloterna att flyga

En krönika av Filip Stål, Nordenchef för PTC.

Regeringens digitaliseringsstrategi har ett uttalat mål att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Strategin antogs 2017 och idag ligger Sverige långt framme när det gäller planering och pågående pilotprojekt kring digital transformation (DX). Det är dock viktigt att vi inte fastnar i pilotstadiet för länge. Tekniken och kompetensen finns för att skapa verkligt värde genom att få DX-piloterna att flyga i skarp miljö.

Värde, hastighet och skalbarhet

Så, vad är det då som särskiljer vinnarna när det kommer till att uppnå maximal effekt för Industry 4.0-initiativ? En sak som jag har observerat i mitt arbete är att vad vinnarna tenderar att ha gemensamt är att de sätter ekonomiskt värde i centrum i sina digitala transformationsinitiativ – snarare än själva tekniken. Oftast handlar det om värdet som är förknippat med att ta bort en flaskhals i utvecklings- eller produktionsprocessen. Med fokus på ekonomiskt värde kan DX-team prioritera och planera mer effektivt, och fördela resurser och budgetar där de ger mest effekt. Det hjälper dem också att tala ledningens språk.

När det gäller hastighet; vilka projekt kan leverera värde snabbt? Dessa är vanligtvis projekt som syftar till att eliminera de mest frekventa och och mest kostsamma flaskhalsarna.

 Inget mer mixtrande!

Det råder ingen tvekan; tiden för mixtrande med sensorer och mjukvara på ett experimentellt sätt har för länge sedan passerat. För fem år sedan var begreppet Internet of Things (IoT) fortfarande relativt nytt på marknaden och sådana försök var vanliga och nödvändiga.

Nu vet vi att tekniken fungerar. Det är bevisat. Därför behöver vi ett laserliknande fokus på ekonomiskt värde. Kort sagt, om du inte kan formulera hur den här tekniken kan skapa värde, så ligger du efter redan innan du börjat.

Av Filip Stål, Nordenchef för PTC

Läs mer om: dx
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08