Svårt att riskbedöma svetsning
Efter konsultbesök hos 59 företag har kemikalieriskbedömning inom svetsning visat sig vara den vanligaste utmaningen inom arbetsmiljöområdet. Det står klart efter att en konsult från Tekniq Arbejdsgiverne och CO Metal tillsammans besökt de många företagen för att få upp arbetsmiljön mer på agendan på företagen.
– Det överraskar några företag, att arbeta med svejsning och slibning betyder, att de ska göras en noggrann kemisk riskbedömning med instruktion i en metallverksamhet. Men svejsning udløser kemiska stoffer i rögen, som är hälsoskadelige, och därför ska riskera. Det har vi pratat med en del företag om, säger Ronnie Olsen, arbetsmiljökonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, och en nyhet på organisationens hemsida.
Det är en god idé i förhållandet till arbetsmiljön att få den kemiska riskbedömningen på plats. Det är också en god idé i förhållande till ekonomin. Arbetstilsynet ser inte med milda ögon på företag, det har inte styrts på arbetsmiljön.
– Det norska arbeidstilsynets böter börjar på 25 000 danska kronor och ökar sedan efter graden av allvar och företagets storlek. Så min uppmaning är att få dessa riskbedömningar gjorda. Kemi låter svårt, men du behöver inte vara kemist för att göra dessa bedömningar. Använd bara de mallar som finns, säger chefskonsult Lone Alstrup, Tekniq Arbejdsgiverne.
En kemikalieriskbedömning ska hjälpa företaget att avgöra hur anställda ska arbeta med kemikalier – och vilka skyddsåtgärder de ska använda. Utbildning och instruktion av de anställda ska baseras på denna kemikalieriskbedömning.
Det är inte tillräckligt att ha datablad på de produkter som används. Der skal laves en analys på den sätt, produkterna utnyttjas på den enskilda verksamheten. Ronnie Olsen genomgår därför ofta i fallet med att besöka företag.
– Det hela blir mer förståeligt på de mindre företagen, när vi ser på en konkret sak och den dokumentation, som ska till en kemisk riskbedömning. De flesta företag i metallindustrin har inte sett så många kemikalier i produktionen, men därför kan riskbedömningen fungera som en stor mundfuld ändå, säger Ronnie Olsen, Tekniq Arbejdsgiverne.
Tekniq Arbejdsgiverne är med i ett projekt under BFA-Industri, där organisationen tillsammans med CO-Industri erbjuder, hos medlemsföretagen kan få et konsulentbesök, vars fokus är på arbetsmiljön. Ledelsen och arbetsmiljörepresentanten genomgår tillsammans med konsulterna från organisationernas hela arbetsplats, efterföljande av en snak om arbetsmiljöarbetet. Herefter får företaget en liten rapport med inspiration, material och idéer för det vidare arbetet.
Det är i detta arbete, att den kemiska riskbedömningen har vist sig att vara det ämne, där det har blivit mest med under 59 företagsbesök.