23948sdkhjf

Kraftig varselvåg tornar upp sig

De senaste åren har det varit kris efter kris. Sinf Underleverantörsbarometer visar att mörkret sänker sig ytterligare över företagen.

Risken att en kraftig konjunktursvacka drabbar Sverige, ovissheten kring nya stödpaket, de tuffa utspelen inför den kommande avtalsrörelsen, allt detta på toppen av existerande kriser stressar nu företagarna.

Våra färska siffror visar att 18 procent av underleverantörerna nu planerar varsel och uppsägningar. Trenden förstärks av de dagliga rapporter vi får från våra rådgivande jurister som uppger att frågor kring varslen ökar markant de senaste sex veckorna, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på̊ Sinf - Svensk Industriförening, i ett pressmeddelande.

En femtedel av Sveriges underleverantörer sitter nu med svåra beslut om att säga upp personal. Barometern visar att osäkerhetsfaktorerna är alltför många för att inte agera.

Vissa erfarenhet från pandemin fått, bland annat vikten av att agera i tid. 18 procent eller nära en femtedel planerar att förändrar personalstyrkan. Fortfarande är det fler företag än genomsnittet som har oförändrad orderingång, men osäkerhetsfaktorerna är just nu alltför många. Frågorna som företagen oroligt ställer sig är:

“Hur kall blir vintern? Hur höga kommer el-priserna att bli? När kommer stödpaketen? Kommer inflationen att öka än mer? Hur blir tillgången på halvledare och material? Hur kommer situationen i Ryssland och Ukraina att utvecklas? Hur kommer avtalsrörelsen att sluta med ingångskrav på så stora ökningar som mer än fyraprocent?”

Situationen blir inte bättre av att prognoser från såväl konjunkturinstitut som finansminister spår en mycket kärv period framöver.

Bland de företag som fortfarande har en ekonomisk buffert kvar, går det att använda konjunkturnedgången till att transformera och utveckla sin verksamhet för att vara väl rustad inför konjunkturuppgången, andra tvingas skära ner snabbt, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på arbetsgivarorganisationen Sinf – Svensk Industriförening.

Lågkonjukturen kan även slå hårt mot kompetensförsörjningen. Problemen med att hitta kompetens har minskat från 96 procent till 56 procent sedan förra mätningen.

Många företagare är rädda att mista kompetent personal vid uppsägningar. När väl konjunkturen så småningom vänder uppåt igen har de en lång uppförsbacke för att få in rätt kompetens i tid. Det nya, omtalade omställningsstudiestödet borde även gå till företag för att kompetenshöja i konjunktursvackan. Det skulle kunna mota varslen, höja kompetensnivån i befintliga arbetslag och på så sätt gynna företagen när väl konjunkturen vänder, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Men det är inte mörkt för alla. Barometern visar att det även finns företag som har påverkats positivt av de höga elpriserna. Företag som är kopplade till solcellsbranschen och företag som har investerat i solceller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078