23948sdkhjf

Tre industribolags hållbarhetsobligation rekommenderas

Stål och järn har en nyckelroll för den grönaomställningen. Branschens omställning är även en förutsättning för att andra branscher ska kunna ställa om. För att helheten ska bli klimatvänlig behöver alla beståndsdelar vara det. Det kommer inte gå att ha byggnader eller bilar som är klimatvänliga om inte beståndsdelar är det, Louis Landeman, chef för hållbarhetsanalys på Danske Bank till DI.

En generell risk som pekas ut för samtliga bolag handlar om att få till den elförsörjning som krävs för att producera stål med vätgas istället för kol, så kallat grönt stål.

Den stora utmaningen för bolagen är att sänka klimatavtrycket där industrin står för 10 procent av de totala utsläppen.

Men möjligheterna är enorma om de lyckas tillverka fossilfria produkter, säger Linnea Sehlberg, analytiker på Danske Bank och medförfattare till rapporten.

Danske Bank rekommenderar bland annat LKAB:s hållbarhetsobligation som förfaller 2025. Bland annat är den emitterad för att finansiera utvecklingsprojekt för produktion av fossilfri järnsvamp.

LKAB kommer att gynnas av att den fria tilldelningen av utsläppsrätter fasas ut. Idag har flera konkurrenter som har mer utsläpp i sin process tilldelats fria utsläppsrätter, medan LKAB inte har fått det. Sedan tillkommer på sikt en klimattull på järn och stål som importeras från länder utanför EU. Det borde jämna utspelplanen ytterligare och därmed gynna bolaget, säger Linnea Sehlberg.

En annan styrka som lyfts är det statliga ägandet i bolaget som underlättat långsiktigheten. Men en långsiktig ägare som inte är beroende av utdelningar varje år har bolaget tillåtits bygga upp en reserv man kan använda till investeringar. Balansräkningen är extremt stark.

Det är också en fördel att staten måste ha en långsiktig vision för var samhället i stort och själva bolaget ska röra sig, säger Louis Landeman.

Även SSAB:s hållbarhetslänkade obligation ses som köpvärd av samma anledningar. Den är kopplad till bolagets mål att sänka utsläppen från den egna produktionen och energianvändningen med 35 procent till 2032.

Gränges hållbarhetslänkade obligation är kopplad till att uppnå tre olika mål. Öka andelen återvunnen alimunium med 30 procent, sänka koldioxidintensiteten i den egna produktionen och energiförbrukningen med 25 procent.

Gränges ska uppfylla målen fram till 2025 men är nära slutmålet redan nu.  

I Sverige har gröna obligationer blivit ett allt populärare finansieringsverktyg. I fjol utgjorde andelen hållbara och hållbarhetslänkade obligationer 33 procent av det totala obligationsutbudet, enligt Handelsbanken. Fram till och med september i år hade den andelen ökat till 37 procent. Men efterfrågan från investerarna har ännu inte svarats upp av utbudet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08