23948sdkhjf

Salamandrar äventyrar bygge av Volvofabrik

Volvo AB planerar en ny batterifabrik, men DNA-spår från vattensalamandrar kan ställa till bygget.

I Mariestad är planen att den nya fabriken ska tillverka batterier till eldriva lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Men nyligen rapporterades om att fabriken, som beräknas skapa tusentals nya jobb i en ort med 25 000 invånare, nu har stött på patrull.

Orsaken är att det har hittats DNA-spår av större vattensalamander i en damm i den norra delen av det 134 hektar stora området, vilket har sparkat i gång den kritiserade Artskyddsförordningen. Till våren kommer exploratören genomföra en inventering där man ser hur många individer som finner sig på platsen, vilket sedan kom avgöra ödet om hur processen ska tas vidare.

Nu har skansen experten Jonas Wahlström uttryckt sig kring händelsen och menar på att så här kan det inte få gå till.

Först och främst är större vattensalamander inte en hotad art utan skulle kunna jämföras med exempelvis en gråsparv om man drar det till sin spets. Om vi skulle ta hänsyn till gråsparvar på samma sätt skulle vi knappt kunna avverka någon skog alls. Salamandrarna kan ju inte få stoppa en stor fabrik, säger Jonas Wahlström till Tidningen Näringslivet.

Jonas Wahlström menar även på att det är inga som helst problem att flytta på dem.

Volvo skulle kunna skicka ut några biologer med håvar, fånga in salamandrarna och flytta dem till en ny våtmark som man skapar genom att gräva någon decimeter i marken. Då växer det igen och blir en utmärkt sankmark.

Att genomföra detta skulle inte öka några större summor, eller vara en svårighet.

Man kan göra som ett litet salamanderreservat, de skulle trivas jättebra där. Man behöver inte vara fyrkantig, säger Jonas Wahlström.

Branschorganisationen Byggföretagen tycker att artskyddet som det fungerar idag är problematiskt.

Möjligheten att få bygga industrianläggning men även bostäder är en förutsättning för att rusta Sverige på lång sikt. Artyskydd och biologisk mångfald är en viktig del för en frisk miljö – men man måste kunna göra avvägningar mellan olika intressen på ett bättre sätt, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef hos Byggföretagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078