23948sdkhjf

Energieffektivitet kan dra ner på industrins kostnader och minska utsläppen

Ingen har missat de höga energikostnaderna och klimatförändringarna som sker. En rapport från Energy Efficiency Movement visar att förbättrad industriell energieffektivitet är det snabbare och mest effektiva sättet för företag att minska energikostnader och utsläppen av växthusgaser.

I rapporten finns 10 tips på åtgärder företag kan vidta för att förbättra sin energieffektivitet, minska energikostnaderna och omgående sänka utsläppen. Underlaget till rapporten är bland annat intervjuer som har skett med ABB, Alfa Laval och även andra organisationer. Deras rekommendationer är att utföra energibesiktningar till att dimensionera industrimaskiner som ofta är alltför stora för arbetet, vilket är slöseri med energi. Genom att flytta data från lokala servrar till molnet kan cirka 90 procent av den energin sparas. Även att snabba upp omställningen från fossilbränslen, elektrifiera industriflottorna, byta ut värmepannor mot värmepumpar eller använda väl underhållna värmeväxlare kan också att leda till en ökad effektivitet. 

Energieffektivitet är en win-win-lösning både för företag och klimatet. Samtidigt som industrin behöver bekämpa klimatförändringarna på alla fronter – som att öka användningen av förnybar energi, investera i processer med låga koldioxidhalter och utveckla cirkulära affärsmodeller – sticker energieffektiviteten ut som den affärsfokuserade möjligheten som har de bästa kortsiktiga utsikterna till utsläppsminskning. De tio åtgärder som beskrivs i rapporten är redan kända, kostnadseffektiva resurser som snabbt kan driftsättas i större skala för att hjälpa företag att konvertera klimatambitioner till konkreta åtgärder, säger Kevin Lane, senior programchef inom energieffektivitet, på International Energy Agency (IEA).

Industrin är världens största konsument av elektricitet, naturgas och kol och stå enligt IEA för 42 procent av den totala efterfrågan på el, vilket motsvarar mer än 34 exajoule energi. Industrier inom järn, stål, kemikalier och petrokemi är de största konsumenterna av energi i världens fem största energiförbrukande länder: Kina, USA, Indien, Ryssland och Japan. Denna energiförbrukning medför stora kostnader i den nuvarande inflationsdrivande miljön. De står också för nio gigaton koldioxid, vilket motsvarar 45 procent av de totala direkta utsläppen från slutanvändarsektorerna 2021, enligt IEA.

Även i Sverige är frågan om energieffektivisering högaktuell.

En effektivare energianvändning är en förutsättning för att Sverige ska nå sina klimatmål, bli koldioxidneutralt och skapa ett hållbart energisystem”, säger Åsa Granli, energieffektiviseringsexpert på ABB Sverige, i ett pressmeddelande. 

Hon fortsätter,

Vår uppskattning är att svensk industri skulle kunna effektivisera bort 8 procent av Sveriges elanvändning varje år bara genom att byta ut uttjänta motorer till dagens standard. Dessutom kan smart teknik användas i fastigheter, för att bidra till att mildra energisituationen i Sverige. Tekniken finns redan idag, säger Åsa.

Om

Om Energy Efficiency Movement:

Energy Efficiency Movement är ett globalt forum med cirka 200 organisationer som delar idéer, beprövade branschmetoder och åtaganden för att skapa en mer energieffektiv värld.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063