Industrin i oro efter covidvåg i Kina
- Jag ser nya problem med leveranskedjorna framöver, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.
Slopade restriktioner har fått smittotalen att skjuta i höjden.
– Ryktena går i Kina att nästan alla har blivit smittade och sjuka nu. Visst, omikron-varianten sägs vara snällare, och många tror att det är över på en vecka. Men vi vet ju här att det kan ta längre tid än så, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker.
Många i Kina är inte skyddade mot viruset. Detta då alla inte är vaccinerade och framför allt inte de äldre. Och det vaccin de har, är sämre än det som används i väst.
Enligt Sandklef arbetar man för fullt i fabrikerna, för att hinna i kapp och för att kunna stänga igen då det kinesiska nyåret infaller den 21 januari. Under högtiden är princip hela Kina stängt under flertal veckor. Nyårsfirandet kan sätta fart på smittspridningen ännu mer, men smittan kan också ställa till det innan dess.
– Det är inte osannolikt att det blir störningar i leveranskedjorna. Men samtidigt så är det inte samma läge som tidigare, med långa planerade stängningar, säger Kristina Sandklef.
Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, ser också framför sig att stora sjukdomsutbrott kan påverka de kinesiska företagen. Både industriproduktion, transporter, hamnar samt annan nödvändig administration och infrastruktur kan drabbas.
– Det har ju varit stängt tidigare, och nu blir det en allmän smitta. Det är ofrånkomligt att det blir störningar, säger han.
Han får medhåll från Björn Cappelin, på Nationellt Kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.
– Vi ska nog vara inställda på att det påverkar produktion, logistik och utskeppning. Men om det blir samma påverkan som i våras, det är svårt att säga, säger Björn Cappelin till DI.