23948sdkhjf

Så optimerar gjuterijätten sin produktion

Danska BIRN har genom ett optimeringsprojekt ökat antalet "munkbriketter" i smältningen av järn, från 15 till 25 procent, vilket både hållit nere materialkostnaderna och gynnat miljön.

Briketterna består bland annat av ståltråd som tagits tillvara på från gamla bildäck. Gjuteriet, som är ett av norra Europas största, lägger till de återvunna ståltrådarna med tillsatt gjutjärnsspån från sin produktion till sitt smältjärn. 

BIRN:s gjuteritekniska chef, Kurt Bjarne Larsen, står som uppfinnare bakom briketterna som kom till för ungefär tio år sedan. 

– Den här procentuella ökningen innebär att vi köper stållinor från alla bildäck som går till återvinning i Danmark, till exempel från Genans Viborgfabrik och andra ställen. Vi måste få sladdarna så snart som möjligt efter återvinning då det hjälper till att undvika rost och säkerställer materialkvaliteten, som såklart måste vara i toppklass innan vi använder den, säger Kurt Bjarne Larsen i ett pressmeddelande. Han fortsätter: 

– Det är en cirkulär ekonomi när den är som allra bäst, så att säga. Stålsladdfraktioner är ett icke-attraktivt material för många andra, men det är önskvärt för oss här på BIRN. Det hjälper till att stabilisera företagets kostnader och gynnar miljön när vi återvinner ett material som vi annars skulle göra oss av med.

Hållbarhet står BIRN väldigt varmt om hjärtat. Inom gjuterikoncernen återfinns också Tasso i Odense, Uldalls Jernstøberi i Vejen, Kockums Maskin AB i Sverige, BIRN GmBH i Tyskland och Bernareggi i Italien.

Men för att kunna fokusera på hållbarhet, krävs en del investeringar.  Enligt Claus Beier, koncernchef på BIRN, är det en nödvändighet.

– Tillsammans med högre krav från kunder på hållbarhet befinner vi oss också i en situation där energipriserna är skyhöga. Det är vettigt att optimera vår produktion ytterligare. Hållbarhet är viktigt för oss, vilket det cirkulära optimeringsprojektet med stålsladdbriketter hjälper oss att betona, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063