23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fem tips för att fixa tegeltaket själv

När takpannorna har börjat se slitna ut kan det vara läge att lägga om taket. De flesta brukar anlita takläggare för att utföra jobbet eftersom det är ett krävande projekt. Med rätt planering och lite kunskap går det dock att göra det själv.

Är du händig kan det gå alldeles utmärkt att lägga om hela taket på egen hand, men tänk på att det faktiskt inte behöver bli billigare än om du anlitar en takläggare. Det kan självklart bli billigare i arbetskostnad, men det beror helt på om du räknar på din egen tid som en kostnad. Om du trots det vill göra arbetet själv kommer följande fem tips väl till hands:

Se över takets skick
Även om takpannorna ser slitna ut kan de vara fullt dugliga och det är bäst att se efter hur gamla de faktiskt är innan du byter ut dem. Ett tegeltak har en genomsnittlig livslängd på cirka 75 år, medan betongpannor kan hålla i cirka 30 till 40 år. Är tegeltaket mycket välskött kan det hålla mycket längre och faktiskt i hundratals år. Under pannorna ligger det tätskikt i form av takpapp eller takduk, som har en genomsnittlig livslängd på cirka 30 till 40 år. Ungefär var trettionde år måste takpannorna plockas ner och tätskiktet måste då bytas ut. Pannorna kan dock läggas upp igen om de inte är slitna. Tips ett är därför att göra en grundlig utredning om vad som faktiskt behöver göras.

Välj rätt tätskikt
Det går att välja mellan takduk och takpapp när det kommer till tätskikt. Takduk kan vara att föredra i många fall, för även om den släpper igenom fukt underifrån är den tät ovanifrån. En fördel med takduk är dess låga vikt. En rulle kan räcka till ett helt mindre tak och väger enbart cirka 14 kilo. En rulle papp väger upp till 25 kilo och räcker högst till en våd. Duken är dyrare per kvm, men den insparade tiden och kraften gör att duken är mer prisvärd.

Rådfråga experter om säkerhetsutrustning
Att arbeta på tak är mycket riskfyllt och rätt säkerhetsutrustning måste finnas på plats. Det bör alltid finnas någon form av fallskydd som en säkerhetssele och en ställning. Har ni inte rätt utrustning på plats kan det leda till olyckor, men det kan även leda till att er försäkring slutar att gälla. Det rekommenderas att du rådfrågar experter inom taksäkerhet innan arbetet påbörjas. Roseb AB - Takläggare & Taksäkerhet i Stockholm är ett bolag som kan rådgiva dig om vad som krävs i form av säkerhetsutrustning. Räkna med att behöva hyra in en ställning under hela arbetet om du inte redan har en som du kan använda dig av.

Planera verktyg och arbetsflödet
För att arbetet ska ske säkert och snabbt gäller det att planera hur arbetsflödet ska se ut samt vilka verktyg som behövs. Hur ska till exempel tegelpannorna föras ner och upp på taket? Det finns flera olika varianter av tegelhissar och tegeltransportörer som går att hyra. Sådan utrustning både underlättar arbetet och minskar tidsåtgången.

Var noggrann med detaljerna
Underarbetet är mycket viktigt och avgör helt vad slutresultatet blir. Vid byte av ett tak måste nästan alltid takpapp, bärläkt och ströläkt bytas ut. Undertaket måste ibland läggas om helt, vilket tar tid och kräver material. Luftspalt eller ångspärr kan behövas för att undersidan ska hålla sig torr och hel. Detaljer som vindskivor, skorstensbeslag, skorstenshuv och hängrännor är också mycket viktiga för att få ett bra tak. Även små detaljer som skruvar spelar stor roll för slutresultatet. Tänk på att det kan behövas bygglov om du ändrar färg på taket eller byter takbeläggning.

Sänd till en kollega

0.071