23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

7 tips som snabbar på byggprojektet utan bekostnad av kvalit

Ju mer slöseri du kan eliminera, desto snabbare kommer projektet och arbetet att gå framåt.

Byggprojekt som går över budgeten och schemat kan alltså bli en riktig mardröm och måste undvikas till varje pris. I denna artikel ska vi ge lite insikt i det eviga dilemmat för byggledare: Hur gör jag min verksamhet mer effektivt?

1. Förbättra planeringen
Alla byggledare vet att tid är pengar. Därför måste varje ledare omfamna sitt ansvar av att vara beslutsfattare och kunna motivera andra till handling. Varje beslut eller ansträngning som av någon anledning försenas kostar firman eller kunden i någon form. Ledare måste därför först och främst inse att det finns deadlines, och beroende på vilken typ av uppgift som behövs, kan konsekvenserna vara förödande.

Många effektivitetsfel görs just i planeringsstadiet. Om du inte gjort dina läxor och vet exakt hur många kubikmeter betong du behöver till ditt projekt, och sedan halvvägs igenom inser att du behöver dubbelt så mycket om du ska hålla dig enligt schema, så är det du som hålls ansvarig. Före byggfasen är det därför viktigt att du ägnar all din tid till ta reda på alla anställda, processer, information, utrustning och material du behöver innan du arbetet påbörjas. Det är det absolut bästa sättet att undvika förseningar och kostnadsökningar på.

2. Investera i arbetstält
Norden erbjuderpå ständigt förändrade väderförhållanden, vilket kan vara en stor orsak till förseningar under bygget. Därför är det absolut nödvändigt att investera i ett bra arbetstält så att arbetet kan fortsätta trots vädret. Som de flesta inom byggbranschen är medvetna om, kan förseningar innebära missade deadlines, vilket i sin tur oftast leder till förlorade intäkter.
Infiltrering av vatten kan när som helst under byggprocess innebära både kostsamma förseningar och skadat byggnadsmaterial som t.ex. gipsväggar och plywood. Regn, snö och vind kan dessutom försämra ditt teams arbetsvillkor och slita på utrustning och verktyg. Men med ett arbetstält behöver du inte oroa dig för detta! Så gör som alla andra smarta byggherrar och undvik förseningar och onödiga utgifter genom att använda dig av arbetstält. På så sätt sparar du tid, pengar och krångel under alla faser av bygget.

3. Använd dig av moderna IT-verktyg
I dagens välutvecklade samhälle finns det otaligt många verktyg som kan underlätta ditt arbete på sätt som aldrig tidigare. Bra bygghanteringsprogram håller dig organiserad och fri från röran av pappersarbete på skrivbordet, så att du kan fokusera på att faktiskt få bygget gjort. Byggprogramvaror kan hantera bud, fakturering, entreprenörer, dokumenthantering, rapportering av händelser, leads, tidtabeller, schemaläggning av jobb och en massa annat.
Det finns också en mängd olika mobilappar som kan hantera alla uppgifter och dokument som annars blir till högar av pappersarbete på skrivbordet. Olika molntjänster via iCloud ger dessutom plats för lagring av allt och gör det enklare än någonsin tidigare.

Ett annat fantastiskt användbart verktyg är så kallat BIM, eller byggnadsinformationsmodellering, vilket är processen av att skapa digitala 3D-modeller av byggnader som du inte ens har börjat hälla cement till ännu. Dessa kreationer låter dig visualisera en byggnad innan du börjar spendera pengar och förbinder dig till ett schema som kan visa sig vara orealistiskt. BIM kan t.ex. visa hur många personer som kan gå in och ut ur en byggnad varje dag, och du kan därför beräkna den mest effektiva inställningen av pumpstorlekar, varmvattenberedare och annat viktigt. Om du har en viss budget i åtanke, finns det massor av gratis och öppna BIM-programverktyg som du kan leka med innan du satsar på en dyrare BIM-programvara till 100%.

4. Lyssna på din personal och se till att de är säkra
Personalen är dina ögon och öron på byggplatsen. Om något går fel eller kan förbättras, vet de innan du gör det. Erfarna byggarbetare kan hjälpa dig att hitta hål i planeringen innan du ens har hunnit komma igång. Involvera dem tidigt i planeringsprocessen för att upptäcka potentiella problem och håll sedan kontakten dagligen under hela projektet. Om du inte kommunicerar med ditt team har du redan ett recept till stor effektivitetsförlust.
Du bör göra dig tillgänglig för din personal så att de vet att de kan komma till dig med problem som uppstår. De måste också få höra vad dina förväntningar när det gäller vad du hoppas kunna uppnå nästa vecka månad.

Gör det till en daglig vana att träffa dina projektledare för att gå igenom dina förväntningar inför dagen och få deras feedback om vad de tror att de kan uppnå och vilka potentiella fallgropar och faror det finns. Målet är att de ska känna sig bekväma och säkra med både dig och arbetsplatsen, och därför är det dessutom viktigt att se till att din personal inte utsätts för onödiga olyckor och skador. Det är nämligen inte bara en förlust både personligt och ekonomiskt, utan kan vara avgörande för projektets framgång. Se därför alltid till att din personal bär rätt utrustning och investera i högkvalitativa ställningar som både är hållbara och säkra att transportera.

5. Upprätta prestandamätningar och håll dina besättningar ansvariga
Prestandamätningar är ett bra motivationsverktyg för både dina arbetare och dig själv, särskilt om du knyter belöningar till hur väl personalen presterar. Bestäm tydliga prestandamätningar och överväg att lägga till en liten ekonomisk bonus för varje mål om uppnås. Detta hjälper också kommunikationen med ditt team, vilket gör arbetet mycket mer effektivt. Det finns en mängd olika prestandamätningar som du kan ta dig en titt på, som t.ex. att komma i tid på jobbet, hjälpsamhet gentemot kollegor och kunder, slutföra arbete i tid, ta initiativ för att lösa problem och den övergripande arbetskvaliteten.

Sänd till en kollega

0.062