23948sdkhjf

Uppdaterad: 1 600 måste lämna Northvolt

Nu meddelar bolaget hur många som varslas från batterijätten.

1 600 personer kommer att behöva lämna Northvolt. Av dem jobbar 1 000 anställda i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm. Det meddelade Northvolts vd Peter Carlsson vid ett extrainsatt informationsmöte för personalen.

– Besluten som tillkännages idag är både utmanande och smärtsamma. Jag och alla mina kollegor på Northvolt kommer att göra allt vi kan för att stötta de kollegor som så småningom kommer att lämna företaget. Besluten är dock nödvändiga för att anpassa sig till nuvarande verklighet och möjliggöra långsiktig framgång för Northvolt, säger Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt, i pressmeddelandet.

Expansionsprojektet vid Northvolt Ett i Skellefteå kommer att avbrytas. Byggprojektet skulle ge ytterligare 30 GWh i årlig tillverkningskapacitet. I dag har Northvolt 1 en kapacitet på 16 GWh. 

Även expansionen av Northvolt Labs i Västerås kommer att bromsa.

Vidare menar Northvolt att neddragningarna är nödvändiga för att skapa en hållbar verksamhet och kostnadsbas. För att nå dit behöver arbetsstyrkan dras ned med cirka 20 procent globalt och 25 procent i Sverige.

– Även om det övergripande momentumet för elektrifiering fortfarande är starkt måste vi se till att vi vidtar rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden och ett bredare industriellt klimat. Vi behöver nu fokusera all energi och investeringar på vår kärnverksamhet, säger Peter Carlsson.

Förhandlingar med fackliga organisationer pågår.

I början av september meddelade Northvolt att de behövde dra ner på kostnader och att de skulle genomföra personalneddragning. Detta till följd av ekonomisk kris som blivit drastiskt mer akut under sommaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047