23948sdkhjf

Inköpschefsindex för industrin lägre än väntat i september

Inköpschefsindex för industrin i Sverige kom in lägre än väntat i september.

Industriindexet minskade till 51,3 från 52,7 föregående månad. Analytikernas förväntningar låg på 51,5. Det innebär också att inköpschefsindex backade mellan det andra och tredje kvartalet.

En siffra över 50 indikerar expansion.

– Det blir allt tydligare att svensk industri pressas av en svagare omvärldskonjunktur och det är framför allt orderingången som vi ser en tydlig inbromsning under hösten, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindexet för orderingång var det som visade svagast utveckling följt av produktion och lager. Nedgången bromsades av en uppgång för sysselsättning och leveranstider.

Industriföretagens produktionsplaner för närmaste halvåret är fortsatt i en expansiv riktning och i september steg indexet till 58,1. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser noterades i september till 48,6 från 50,8 i augusti, vilket är den lägsta nivån sedan i mars.

– Fallande råvarukostnader och en starkare krona dämpar industrins behov av att höja priserna mot sina kunder. Det kommer göra det lättare för Riksbanken att fortsätta sänka sin styrränta, säger Jörgen Kennemar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078