23948sdkhjf

Ny studie ska undersöka potentialen för innovativ svetsteknik

IUC Norr och Luleå tekniska universitet inleder förstudien tillsammans för att undersöka om användningen av handhållen lasersvetsning.

IUC Norr har tillsammans med Luleå tekniska universitet inlett förstudien InHaL, Innovationspotential hos SMF vid införande av Handhållen Lasersvetsning. Syftet med studien är att undersöka små och medelstora företags potential att använda ny teknik för handhållen lasersvetsning.

Via studien hoppas IUC Norr och Luleå tekniska universitet kunna kartlägga företagens specifika behov, analysera forskningsläget och samla in relevant litteratur. Tillsammans med företag i Norrbotten och Västerbotten genomförs även en GAP-analys kring utbildningsbehovet. Vidare ska de undersöka potentialen för ett närmare samarbete mellan akademi och industri samt identifiera vad som krävs för en bred implementering av tekniken i framtiden.

– Det är mycket roligt att vi nu har påbörjat det första projektet för att undersöka potentialen för användning av den första nya handhållna svetstekniken på över 50 år, det vill säga handhållen lasersvetsning och rengöring, säger Jan Frostevarg, ordförande i Svenska Lasergruppen och biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

För IUC Norr är projektet en del av den långsiktiga ambitionen att stärka innovationskraften och hållbarheten hos industrin i norra Sverige.

– Detta är ett spännande steg framåt för IUC Norr och våra regionala företag. Vi är glada över att leda ett projekt som inte bara utforskar potentialen för innovativa svetstekniker, utan även adresserar hållbarhet, resurseffektivitet och bättre arbetsmiljö, säger David Crispin, projektledare på IUC Norr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094