Euromold visade breddad användning
Företagen inom teknikområdet additiv tillverkning är fortfarande flitiga med att lansera nya maskiner och allt mer högvärdiga material. Nu kan man också luta sig mot framgångsrika applikationer för att få ökat tryck i försäljningen.
Hewlett-Packard debuterade våren 2010 med en egen 3D-skrivare, Designjet 3D. Det om något är väl ett tecken på att 3D-tekniken ses som viktig även hos en av branschens riktigt stora aktörer? Verkstäderna berättade om Designjet 3D i reportaget från AMB i september, men då visste vi inte att det är resultatet av ett samarbete mellan HP och Stratasys, som bygger Designjet 3D efter HPs specifikationer. Det är en kontorsmaskin som arbetar med FDM, Fused Deposition Modeling, i en arbetsvolym på 203x203x152 mm, och den ABS-plast som används finns i upp till åtta färgnyanser.
Större och mindre
3D Systems visade nya utbyggda versioner av flera maskiner. Projet HD3000 (för hårda, starka plastmaterial) samt Projet CPX3000 (för vaxmaterial) presenterades i plus-versioner med 60 % utökad byggvolym. Även Projet-serien av 3D-printers utökades med Projet 6000, som beskrivs som en "crossover" med kapacitet att bygga SLA-delar med hög upplösning och med olika material för starka, böjliga, klara detaljer liksom sådana för höga användningstemperaturer.
Mycket uppmärksamhet fick också företagets 3D printer i byggsats: Rap Man 3D Printer Kit. Den användes för deltagarna i tävlingen Rap Man Challenge, där lag från universitet eller högskolor tävlade om att bygga ihop och provköra varsin Rap Man-printer. Det vinnande laget fick behålla sin byggda printer och en årsförbrukning av byggmaterial. Styrsystemen till Rap Man kommer från 3D Systems och byggsatserna från dotterbolaget Bits from Bytes. Priset då? Överkomligt måste man säga. Cirka 1 300 USD för hela paketet.
3D Systems och Bits from Bytes gör också en insats för den ökande skaran av kvinnliga ingenjörer som vill bygga egen 3D-skrivare. Vid Euromold visades en motsvarande skrivare, Rap Chick, i rosa utförande och eget varumärke!
Trogen utställare på Euromold är Mölndalsföretaget Arcam, med vd Magnus René:
- Arcam är idag helt inriktat på elektronstrålemaskiner för Rapid Manufacturing i avancerade material. Vår marknad växer, och Arcam ligger på gränsen till en årsomsättning på 100 mkr! Vår största kund, ett europeiskt företag, har idag sju maskiner i produktion.
Detta år visade man bland annat flygkomponenter i titanaluminid som framställts genom en utveckling i företagets process. Titanaluminid är ett intermetalliskt material som oftast används till turbinblad i avancerade flygmotordetaljer.
På maskinsidan lanserar Arcam också en nyhet: EBM Connect. Det är en programvara för dator eller smartphone som låter användaren övervaka sina elektronstrålmaskiner i realtid.
Under ny flagg
MTT Technologies har fram till senaste årsskiftet tillverkat maskiner för bland annat SLM, lasersintring, vid företag i Tyskland och England. Vid Euromold informerade man om att företaget delats upp i två, som ska arbeta var för sig. Det tyska företaget kallas nu för SLM Solutions GmbH, och visade upp en mellanversion SLM 250.
Här lasersintrar man metallpulver i en komplett anläggning med rening och filtrering av pulvret efter användning. Byggvolym är 250x250x250 mm, med möjlighet till extra 100 mm på höjden. En finess vi inte sett hos andra tillverkare är möjligheten att arbeta på en liten byggyta (50x50 eller 150x150 mm) för att spara tid och pulver vid utprovning eller för produktion med dyra pulversorter. Priset är ca 600 000 euro, och till nästa Euromold siktar man på att visa en mindre maskin, berättade Lars Petermann.
Lanseringen av den nya Eosint M 280 är en markering av satsningen på metoder och material för AF, Additive Manufacturing. EOS har sålt cirka 270 system för metallsintring (M 250 och M 270). M 280 har samma 200 W lasereffekt som förut, men med möjlighet att välja 400 W fiberlaser för en avsevärt ökad byggkapacitet.
Även bygghöjden är ökad, nu kan upp till 325 mm höga detaljer sintras. Eller hybridsintras, dvs att man bygger till en befintlig detalj på höjden. Även gascirkulationen och gasreningen har förbättrats, för ökad processäkerhet.
Redan 2009 beskrevs EOS kvalitetshöjande satsning på Part Property Management, vilken förstås också anpassats till M 280 för att säkra optimala parameterinställningar. Processövervakning av lasereffekten är en option för att säkra att specifikationerna följs eller varna för avvikelser.
På materialsidan lanserade man nu ett metallpulver EOS Nickelalloy IN625 och två nya plastpulver för sintringsprocesserna.
Viktigt för svenska och skandinaviska marknaden: EOS startade i september 2010 ett svenskt dotterbolag i Göteborg, EOS Sweden, under ledning av Anders Rydén.
Med klar strategi
Objets CEO David Reis beskrev sin vision av företagets utveckling som en fortsatt uppdelning på "budget family" på ingångsnivån (Alaris) via mellanprodukter (Eden) till high-end (Connex med flermaterial). De senare ska stärkas med ökade val av material, snabbare och större system, färg och AF möjligheter. Men även lättskötta miljöanpassade ingångssystem med möjlighet att koppla samman.
Till Euromold kom Objet med budgetsystemen Objet 24 och Objet 30, kontorssystem för den lilla gruppen. Pris från 16 900 euro. Byggtjocklek 28 µm per skikt och bordsstorlek 240x200x150 mm hos Objet 24.
Under 2011 utlovades också lansering av flera nya material, som ska öka användbarheten hos hela kedjan av Objets maskiner.
Köp en app för 100 euro till din iPhone och börja skanna 3D objekt. Det var budskapet från företaget iScan3D, med webbadressenwww.iscan3d.com. Så här går det till:
Ta mellan 6 och 30 överlappande bilder av ditt objekt, i bra men vanligt ljus. Flytta endast telefonen mellan tagningarna. Därpå skickar du bilderna till den server där dina bilder ska bearbetas. På några minuter får du tillbaka ett punktmoln eller en 3D-modell av det slag du vill ha (xyz, stl, vrml export m fl). Titta på den i iPhone eller hämta hem den till din dator.
"Pay-per-use" eller lägg upp ett konto. För inlärning finns en fri period och begränsat antal bilder, och därefter full kapacitet med upp till 30 bilder per objekt.
Det hela verkar enkelt. Men man varnar de som är ovana att använda skanningteknik. Läs på hemsidan. Kunskap om t ex ljussättning är en förutsättning för bra resultat!
Och vinnaren är…
Som brukligt utsågs även vinnare av Euromold Award i guld-, silver- och bronsnivå.
Guldet togs hem av Schweiger Formenbau som använt en ny teknik vid formsprutning för att spara material och göra det direkt användbart i nästa skott. Man pressar med hjälp av vattentryck en projektil genom den halvflytande kärnan i röret och det undanträngda materialet går genom varmkanalsystemet åter till maskinens behållare. Miljö, produktionskapacitet (10 % kortare cykeltid) och ekonomi blir vinnare. Det hela kallar man "projektilinjektionsteknik", PIT, och det beskrivs som ett bättre alternativ till gas- (GIT) och vatteninjektionsteknik (WIT).
Silvervärdigheten förärades Helmut Diebold GmbH, strax söder om Stuttgart, för vattenmunstycket Jetsleeve. Nu gäller det skärteknik och de begränsningar som hittills funnits när det gäller att föra fram skärvätska till bearbetningsstället när man använder krymphållare för fräsen. Det skulle vara enkelt, billigt och inte kräva ombyggnad av verktygsmagasinen.
Diebold provade ut en hylsa (sleeve) som integrerades med verktygshållaren och med vätsketillförsel inifrån. 16 hål framtill i hylsan leder ut vätskan till skärstället. Tvärtemot alla farhågor böjs inte vätskestrålarna ut av centrifugalkraften. Slitsar eller djupa kaviteter blir enkla att göra, vilket lär uppskattas av verktygsbyggare. Än så länge finns Jetsleeve för HSK-hållare.
Och så bronset, som gick till välkända Röhm, för ett elektriskt manövrerat spänndon. Ut med hydrauliken, heter det ju ofta nu för tiden, och det är aktuellt för Röhms produktserie e-Quipment, där det elmanövrerade spänndonet används för att hålla fast palletter.
Vi avrundar med några siffror runt mässan. Antal utställare vid denna den 17e Euromold-mässan var 1 384, en liten ökning, upp 2 % från förra året. Antalet besökare blev 55 301, ungefär samma som 2009, men med ett ökat internationellt inslag. Andelen blev 40,9 % (36,6) vilket får tolkas som att intresset för AM sprids. Italien, Turkiet, Österrike, Schweiz och Holland var bäst representerade.
Till saken hör att arrangerande Demat sprider sitt mässkoncept över världen. Under 2011 hålls mässor på samma tema även i Indien, USA, Ryssland, Kina och Sydafrika.
Euromold 2011 hålls den 30 nov - 3 dec.