23948sdkhjf

Elastiskt lim för tunnplåt

För att limma plåtar med ett mjukt, elastiskt lim ska men helst välja lim av enkomponenttyp.


En läsare frågar:

Vi arbetar med ljuddämpning av maskiner och har behov av att limma plåtar, med storlek ungefär i A4-format, med ett mjukt, elastiskt lim. Limmet bör helst vara av enkomponenttyp.

Åke Dolk svarar:

Vill man ha ett elastiskt 1-komponentlim, så blir urvalet begränsat. Ett lim måste ju för att kunna betraktas som "lim" övergå i mer eller mindre fast form. Detta sker antingen genom att det torkar (från lösningsmedel eller vatten), eller genom en kemisk reaktion (förorsakad an någonting) eller genom att det avsvalnar (vilket betyder att det är rinnande när det är varmt ("smältlim").

De torkande limmen kan direkt avföras. Torkningen har små möjligheter att ske mellan täta plåtar.

Den kemiska reaktionen hos 1-komponent förorsakas av värme eller en miljöpåverkan.

Värmehärdning ger ett snabbt och jämnt resultat. Härdningstemperaturen brukar ligga från 100oC och uppåt. Jag har svårt att föreställa mig att värmning av hela maskinen är möjlig...

Fukt är en vanlig "miljöhärdande faktor". Fukten har små möjligheter att komma åt limmet mellan plåtarna, så dessa lim är troligen uteslutna. Består konstruktionen av en plåt och ett annat material som kan släppa igenom fukt så blir problemet enklare.

Det finns rinnande lim som härdas i anaerobt tillstånd, d v s när luften utestängs - i praktiken just mellan t ex metallplåtar (dock inte utan vidare mot alla metaller). Några av dessa ger en relativt mjuk fog. De är emellertid ganska kostsamma att använda på så stora ytor, som det här är frågan om, så det är troligen inte den rätta lösningen heller.

De så kallade SGA-limmen är elastiska. De är baserade på akrylgummi. Inte heller dessa är dock 1-komponentlim. De kan dock användas för separatspridning, d v s härdare sprids på ena ytan och lim på den andra. Härdare förekommer också som lack. Ena detaljen kan lackeras långt i förväg. Vid limning kan man då nästa betrakta limmet som ett 1-komponentlim. Lim av SGA-typ har en relativt stark lukt av akryl. Detta brukar ibland göra att de därför inte väljs, - även om arbetsmiljön annars inte är särskilt högt belastande...

Återstår de avsvalnande limmen! Det finns smältlim, som ger mjuka fogar. För användning krävs dock att plåtarna håller ungefär samma temperatur som limmet. Annars stelnar limmet innan det kommit i kontakt med underlaget.

Man får inte heller ha stora krav på värmebeständighet eller kryphållfasthet hos limfogen, om dessa smältlim skall kunna användas.

Man skall inte låta sig avskräckas alltför mycket av 2-komponentlim. Det finns i dag många enkla, relativt billiga, utrustningar för dosering och blandning av 2-komponentlim - så att de i praktiken blir nästan lika enkla att använda som 1-komponentlimmen.

Det finns många 2-komponentlim, som ger mjuka, elastiska fogar, med goda temperatur- och miljöegenskaper. Dessa är vanligen baserade på polyuretan eller s k "hybridlim" eller MS-polymerer.

Om plåtarna ska monteras endast för att reducera ljud och inte utsätts för någon annan belastning än egenvikt och vibrationer finns det kanske ändå en möjlighet att använda ett 1-komponentlim. Genom att använda perforerad plåt ger man fukten tillträde till limmet även ytorna är stora. (Hål på cirka 2 mm med avstånden cirka 10 millimeter borde vara tillräckligt för härdning av hela ytan.)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062