Klättra säkrare än ställning
Att göra industrijobb hängande i rep, verkar riskabelt. Men faktum är att industriklättring visat sig vara säkrare än att arbeta via ställning. Detta menar Petter Gellerstam, som startat ett företag för industriklättring.
Rope Access Sverige grundades 1997 av Petter Gellerstam efter att han varit i England och arbetat med industriell klättring. Petter hade sedan tidigare ett stort intresse för klättring och var en aktiv sportklättrare. I England är industriklättring, eller rope access, som är det internationella namnet på arbetsmetoderna, vanligt.
Reparbetesbranschen föddes ur ett behov inom offshoreindustrin. Att resa byggställning på oljeplattformar är både dyrt, tidsödande och farligt. Att använda metoder från grottklättring för att utföra arbeten var både säkrare, mer tidseffektivt och bidrog också till lägre kostnader. Ett kvalitetssystem utformades av den nybildade branschorganisationen IRATA, Industrial Rope Access Trade Association. Petter Gellerstam kom att bli den förste svensken att uppnå den högsta certifieringsnivån, IRATA Level 3.
Hemkommen till Sverige startade Petter sitt företag med bas i Göteborg och drev parallellt med sina studier på Chalmers företaget med inriktning framförallt på infrastruktur och kraftindustrin.
- Uppdrag utfördes för bland annat Ringhals Kärnkraftverk, dåvarande Vägverket och det danska Stora Bältkonsortiet, berättar Petter Gellerstam.
2009 blev det riktiga startåret där ramarna för verksamheten stakades ut samtidigt som Rope Access blev den första svenska provmedlemmen i IRATA.
Under sommaren 2009 bestämde sig Petter för att lägga om strategin och skapa en tillväxt mot industrisegmenten samtidigt som tillväxtmöjligheterna inom fastighetssidan tillvaratogs.
- Vi hade arbetat som underentreprenör till brittiska samarbetspartners mot framförallt kunder inom offshore. Nu tog vi istället hem stora kontrakt med ABB och EON för servicetjänster kopplad till vattenbaserad vindkraft.
Rope Access Sverige AB har under 2010 och 2011 fått flera stora följdorder.
Nya kontakter togs med större ingenjörsfirmor såsom Dekra (fd. ÅF Kontroll) och Ramböll, vilket ledde till gemensamma kontrakt för Preemraff med Dekra och broinspektioner i Stockholmsregionen med Ramböll. Med Dekra har Rope Access också ett samarbetsavtal kring gemensam marknadsföring.
Företaget har också knutit till sig aktörer inom olika områden så som industrimålning (Alucrom som är en del av Midroc) samt Orab som är ett av landets främsta industrisvetsningsföretag inom rörmontage.
Marknadsföringssatsningar mot fastighetssektorn samt säljsatsningar mot förnyelsebar energi och processindustri gav positivt gensvar i samarbetsavtal med Vestas och flera nya projekt.
Ett nytt bolag, Rope Access Stockholm AB startades i december 2009 för att tydliggöra skillnaden mellan de fastighetsrelaterade tjänsterna och tjänsterna för industrin och 2010 blev Rope Access Sverige AB som enda bolaget i Sverige full medlem i IRATA som både trainer och operator.
- Vi är ett ackrediterat IRATA-företag. Det innebär att vi har ett rigoröst säkerhetssystem som inbegriper hela vår verksamhet alltifrån utbildningar, arbetsledning, riskanalyser, kontroll av utrustning och rapportering av olyckor m.m.
Inget IRATA-företag har haft någon dödsolycka på 20 år, säger Petter Gellerstam..
2010 arbetades det 9.59 miljoner timmar globalt inom IRATA-företag och då blev siffran 0,42 olyckor per 100 000 arbetade timmar, där vanligaste olyckan är snubbling med stukningar som följd eller andra mindre allvarliga olyckor. Inom svensk tillverkningsindustri är antalet olyckor cirka 10 ggr högre.
- Sedan starten 1997 har vi haft två olyckor där personal har klämt fingrar, där båda inneburit mindre än en veckas sjukfrånvaro. Ena gången var vid en bilresa på väg till jobbet och andra gången i en manlucka på en bro.
Av Peter Bergqvist