23948sdkhjf

Jättepussel på Gotland

Tänk er ett bamsemaskin på 70 ton, där bara antalet hydraulslangar uppgår till ett 150-tal. Pon Minings verkstad i Slite lyckades under sju veckor både med konststycket att plocka isär och sätta ihop runt tusen delar till en helt nyrenoverad truck.
Verkstaden på Gotland har en enda uppdragsgivare och det är cementtillverkaren Cementa. Pon har fullserviceavtal med Cementa för
samtliga fyra truckar 777 D på vardera 70 ton och en 100-tons lastmaskin 992K. Servicen tar sin tid eftersom det inte är några vanliga maskiner utan rejäla tungviktare. Vidare servas även en äldre 100-tonnare 992 G samt mindre Catmaskiner som väghyvlar.
– Vi ombesörjer även Cementas övriga fordon. Här finns gaffeltruckar, Bobcats med mera, säger Thomas Ohlsson, mekaniker.
Truckarna från 1996 är dyra investeringar med långa leveranstider och inget som byts ut i brådrasket utan med varsam mekanikerhand ges så lång livslängd som möjligt.

Ramren

Verksamma i det mest tuffa arbetsområde som tänkas kan behövde de efter 15 000 timmar efter första renoveringen helrenoveras.
– Första gången renoverades motor och växellåda i Bodenverkstaden men nu var det dags att byta allt, säger Thomas Ohlsson.
Arbetet med den första trucken startade i oktober 2010.
– Trucken plockades isär så att den var ramren, säger Thomas Olsson.
Vad var det svåraste med jobbet?
– Att hålla reda på delarna. Mycket komponenter, hydraulslangar och annat måste sättas tillbaka på rätt plats.

Ersätter slitet

Knepet?
– Samma folk hela tiden och alla gjorde sin grej och fick ansvar för hålla reda på varsin del av trucken, exempelvis hydraulslangar och elledningar.
Motor, växellåda converter, slutdrev, hydraulcylindrar och framfjäderben skickades till verkstaden i Boden. Och fältmekanikern Patrik Rullander lämnade Pon i Boden för att förstärka de tre Sliteanställda.
Vad innebär exempelvis en totalrenovering av växellådan?
– Man tar isär allt, tvättar och besiktigar. Byter tätningar och packningar, ersätter slitet med nya komponenter och delar, säger Patrik Rullander.
– Vi var fyra man på varje maskin, säger Thomas Olsson.

Arborra alla hål
Uppbackning i form av mekanikern Thomas Hult och hans personal hämtades från Maskin & Marinteknik i Stånga.
De hjälpte till med att renovera differentialen, styrcylindrar och hydraulik.
– Ramen innebar en massa jobb med att blästra rost och arborra. Vi måste arborra alla hål i ramen för bland annat stötdämpare, lackera om, och dra nya elledningar, säger Patrik Rullander.
Varje truck tog sju veckor att renovera och dagspassen löpte på tio timmar.
– Intensivt men också roligt, påpekar han.
– Det är kul att renovera. Alla är så engagerade och det är ett bra gäng. Och så är det ju så speciella maskiner, stora fast ändå bara småbrorsor till Aitiktruckarna som väger upp mot 200 ton, säger Patrik Rullander.

Mycket kvar att ge

Renoveringen hade ett uppehåll i januari och februari till mitten av mars i år. De två sista truckarna var klara i juni i år.
Förutom att trotjänarna hänger med längre i kalkbrottet när de helrenoveras så är det lönsamt för Cementa, stället för att köpa nya.
– Att helrenovera beräknas bara innebära halva kostnaden jämfört med att köpa en ny truck, säger Patrik Rullander.
Hur länge dröjer det tills nästa renovering?
– Nu beräknas maskinerna gå som på räls runt 15 000 timmar innan det är dags för något större ingrepp. Det är upp till Cementa om det blir någon ytterligare renovering. Få vill renovera så gamla maskiner. Renoveras truckarna har de mycket kvar att ge. En Cat har ju nio liv, säger Patrik Rullander.

TEXT: MONICA ALMGREN
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062