23948sdkhjf

Stora bitar inget problem för Pani

Pani Mekaniska vill ligga i toppskiktet bland verkstadsföretag inom riktigt tung maskinbearbetning.
Sedan 2002 har företaget investerat kraftigt för att få en toppmodern maskinpark som kan bearbeta riktigt stora detaljer.
- Stora bitar finns i liten mängd, men hos väldigt många kunder och de har svårt att hitta någon som kan köra dem, säger vd Niklas Johansson.
Sedan köpet av Johans Mekaniska i Uddevalla för ett och ett halvt år sedan har man fått ytterligare bredd och stärkta resurser. Pani har ett brett kompetensområde med ordentligt spridd produktion för en mängd branscher.
- Det kan vara allt från kullagerindustri, entreprenadfordon och marinsidan till stålverk. Huvudsaken för oss är att det handlar om stora detaljer, få bitar och hyfsad svårighetsgrad.

Övre skiktet
Det var 2002 som Pani tog beslutet att styra över verksamheten till tyngre bearbetning med målet att tillhöra det övre skiktet i landet inom verksamhetsområdet.
- Sedan dess har vi investerat i maskiner för minst 25 miljoner och därtill kommer kostnader för nybyggnation av verkstaden. Senast har man tagit i bruk en ny svarv: en Victor Vturn-46 från LPV Verktygsmaskiner.
- Det är en nc-svarv som tar 800 i diameter. Vi bytte in en stor flerop som vi inte längre kunde belägga efter att vi avslutat ett stort jobb. - Victorn är en gedigen och stabil konstruktion i kombination med fyrstegs växellåda för höga effektuttag upp till 37 kW och en spindel med fyra steg. I den här storleksklassen har maskiner vanligtvis bara hög- och lågväxel. Det kan ge problem när man kör stora bitar så att man tvingas gå ner i skärdjup eftersom de inte orkar. Victorn klarar det bra så att du kan ta 8-9 mm skärdjup på radien.

Stor karusell
En stor karusellsvarv från You Ji innebar för ett par år sedan en investering på drygt 7 miljoner.
- Vi tittade på rätt många maskiner innan vi bestämde oss för You Ji-svarven från Taiwan. Kvaliteten är mycket hög i förhållandet till priset. Den har rullat på utan några som helst problem så vi är oerhört nöjda.
- Många i Sverige har nyligen köpt karusellsvarvar med 2,5 metersbord – det står nog närmare ett 20-tal hos svenska legotillverkare. Därför bestämde vi oss för en 3,5 meters – vad vi vet är det ingen konkurrent som har en så stor modern maskin oavsett märke. Vi har vi haft god nytta av den större storleken, säger Niklas Johansson.
- Ska man köra optimalt bör man dra av 25% på svinget. Ska du köra en detalj som är 2,5 meter så bör du ha en skiva på 3 meter, då får du upp stöd. Svarven passar också bra till vårt stora arborrverk som tar 3x5 meter.

Begagnad är dyrt
En begagnad maskin hade enligt Niklas Johansson inte varit intressant.
- Priserna på begagnat har gått upp så mycket att det lönar sig bättre att köpa nytt. Nackdelen kan vara att kvaliteten på nya maskiner sjunker eftersom tillverkarna jobbar på att spara material. I slutet på 90-talet var den på topp. Då fick en maskin kosta pengar. Nu handlar det om lägsta pris och därför sjunker kvaliteten.
- Vi väljer hellre äldre, beprövade konstruktioner som vi vet fungerar bra, än nya supersnabba maskiner. Eftersom vi jobbar med få bitar är det viktigt att en maskin kommer igång snabbt, styrsystemen måste vara lättjobbade. Vi uppdaterar inte styrsystemen på gamla maskiner utan kör tills vi byter ut maskinerna. -Många konkurrenter i vårt segment arbetar fortfarande med äldre maskiner. Vi har sett till så att alla våra är moderna och styrda, säger Niklas Johansson.
- Fyra av våra arborrverk, tre TOS-maskiner och en Sacem är försedda med verktygsväxlare. Det tror jag inte du hittar hos en enda leverantör i Sverige.

Kompisföretag
Pani startades av Niklas Johansson, vd och Patrick Fredman, produktionschef, som ett kompisföretag. De började med svetsarbeten som följdes av fräs- och svarvjobb. Efter några år i Grästorp flyttade man till Niklas Johanssons föräldragård i Lavad där man byggde nya verkstadslokaler. I början av 90-talet började Pani investera i nc-maskiner.
- Det började med en Sweturn-svarv och en flerop Mandelli Regent från Stålwall & Larsson. Sedan har det rullat på rätt bra, säger Niklas Johansson. Under krisen för ett par år sedan beslöt man att inte lägga några varsel utan behålla all personal och kompetens i företaget.
-Vi har en otroligt duktig och kunnig personal som vi absolut ville behålla, så vi hamnade på minus 1,7 miljoner 2010. Förra året var det jämnt skägg och i år ligger vi på plus. Omsättningen består mest av arbete och inte så mycket material eftersom kunderna för det mesta står för det.

IF Metall
Niklas Johansson menar att Pani har haft god hjälp av IF Metall och deras kompetensbank att hitta ny duktig personal.
- Men det är ändå svårt. Många företag i det här området arbetar med lantbruksrelaterade produkter, low tech och plåt, så det är inte lätt att få tag i operatörer som har vana vid den tunga specialiserade maskinbearbetning som vi sysslar med, säger Niklas Johansson. Pani har ett 50-tal kunder, bl a stora svenska och norska industriföretag som SKF, Volvo och AP&T.
- Förut räckte det med 6-7 kunder för att ha beläggning för ett sådant här verkstadsföretag. Idag behöver man ha nära det tiodubbla. Men det är inga problem för oss, kundtillströmningen är god, 15-20 procent av omsättningen kommer från nya kunder. För ett och ett halvt år sedan köpte Pani tillsammans med MP Noordsförvaltning AB Uddevallaföretaget Johans Mekaniska.
- Deras högkompetenta personal och maskinpark med bl a två styrda arborrverk, en styrd bäddfräs och en konventionell maskin passade perfekt in i Panis verksamhet, förklarar Niklas Johansson.
- Vi kompletterade utrustningen med en ny Mazak Integrexsvarv och har jobbat hårt med att minska kostnader och öka lönsamheten. Bokslutet är ännu svagt, men sedan vi tog över har företaget börjar gå med vinst. Så vi är nöjda.

Johans är mindre
Johans Mekaniska är ett litet företag med bara åtta anställda men har trots det ett antal internationella kunder.
- Det beror på att personalen har expertkunskaper. Företaget har nytillverkning av gaskonstruktioner och på sjöfartssidan sysslar man med bl a motorblock och motorsumpar. Bland annat handlar det om reservdelsmotorer som V20 och V16 Ruston motorblock till stora fartygsdieslar – ersättningsdelar som är oerhört svåra att tillverka.
- Det finns fartygsdieslar från slutet av 60-talet som är i full drift än idag. Reservdelar måste tillverkas eftersom fabrikerna inte är intresserade av att hålla lager. Det finns inte heller någon slags piratproduktion av delar. Därför vänder man sig till företag som Johans, förklarar Niklas Johansson. - I Europa finns det inte mer än 6-7 företag med liknande kompetens. Problemet är att det är ofta är jobb som tar lång tid – kanske 350 timmar på en enda detalj. Därför har man haft svårt att sätta realistiska priser.
- Nu har vi höjt priserna med 20 procent. Kunderna har accepterat detta utan större protester eftersom man värderar företagets kunnande högt.

Investerat kraftigt
Sedan starten har Pani investerat 67 miljoner i maskiner och byggnader. På önskelistan nu står ytterligare en You Ji karusellsvarv, men av mindre modell. Den ska ersätta två maskiner: en Titan och en Dörrier som är styrda men har några år på nacken.
- Läget på marknaden känns osäkert just nu. Känslan är som att trampa på gasen samtidigt som man har foten på bromsen. Det gör det svårt att leda ett företag. Men det finns trots allt aktivitet på marknaden så jag kan inte klaga, menar Niklas Johansson. Men det är snabba ryck som gäller, anser han.
- Ordar som varar fyra månader finns inte. Och det är ingen idé att lämna pris på bitar om jag säger att leveranstiden är 12-13 veckor – då får vi inte jobbet. Gränsen går vid ungefär sex veckor.

FAKTA PANI MEKANISKA
Pani Mekaniska AB i Lavad nära Lidköping sysslar med svarvning och fräsning av grövre gods, ofta i höglegerade stål som Duplex, Super Duplex, Inconel och Hastalloy, men även i gjutgods, smide och vanliga stålsorter.

Företaget ägs och drivs av Niklas Johansson, vd, och Patrik Fredman, produktionschef, har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren. Verksamheten är inriktad mot grövre bearbetning och investeringar mot större, moderna maskiner, effektiva verktyg och hjälpmedel. Antalet medarbetare är 25 och omsättningen 26 miljoner.

FAKTA JOHANS MEKANISKA
Johans Mekaniska verkstads AB i Uddevalla grundades för 30 år sedan av Bertil Johansson. Tillverkningen består av stora komponenter med hög noggrannhet som motorblock, gaskompressordetaljer och svetsade konstruktioner. Specialister på arborrning och bäddfräsning. Företaget förvärvades av Pani Mekaniska AB och MP Noordsförvaltning AB under våren 2011. Kunder i många länder. Omsättning ca 8 miljoner.
MASKINPARK PANI
TOS VARNSDORF arborrverk WHQ 13.8 med Heidenhain 530. X5000, Y3000, Z2250, W800, fullt styrd B-axel, bord fullt styrt 360 000° simultan. Spindeleffekt 58 kW. Varvtal: 3200 rpm. 60 verktyg med verktygsväxlare.
TOS VARNSDORF arborrverk WHQ 13.8 med Heidenhain TNC 430. X3500, Y2500, Z1250, W800, fullt styrd B-axel, bord 2200X2000, 60 verktyg med verktygsväxlare.
TOS VARNSDORF arborrverk WHN 110 MC med Haidenhain TNC 426. X2000, Y1400, Z1400, W500. Två paletter 1400 x 1250. Bord 360 000°. 60 verktyg. Spindel: 37 kW, 2800 varv.
SACEM arborrverk MS110 med Siemens 850M. X2500, Y1400, Z700, W1000, fullt styrd B-axel, bord 1400x1400, 80 verktyg med verktygsväxlare.
TAJMAC flerop med Siemens 840D. X1000, Y800, Z1000, fullt styrd B-axel. Palett 800X630mm. 105 verktyg med verktygsväxlare.
Burkhardt & Weber flerop mc100 hp med Siemens 8MC. X1600, Y1250, Z1250, B1gr.index. Palett 800X800mm eller 800X1000mm. 120 verktyg med verktygsväxlare.
Heinemann MOC2000 svarv med Siemens 850T. X800, Z1850, 6axl, drivna verktyg.
Titan sr14 CNC karusellsvarv med Siemens 850T. X1400, Z1000. Max svarvdia. =1400 mm. 12 platser med verktygsväxlare.
You-Ji VTL 3000 ATC karusellsvarv. Max sving: 3 500 mm. Max.Bearbetningshöjd 1 800 mm. Max. Detaljvikt 20 ton.

MASKINPARK JOHANS MEKANISKA
Arborrverk med palett växlare TOSHIBA BTD-13F.R22 APC Styrsystem: TOSNUC 888 Slaglängder: X 3000 mm Y 2390 mm Z 1600 mm Pinol: 700 mm B 360 deg. Pos. 0,0001 deg. Varvtal: 2400 rpm Verktygsväxlare: 80 vtg BT50
Arborrverk CERUTTI Styrsystem: Heidenhain TNC 530i Slaglängder: X 2880 mm Y 2000 mm Z 1500 mm Pinol: 1000 mm B 360 deg. Pos. 0,0001 deg. Varvtal: 1200 rpm ISO 50
Arborrverk COLLET Styrsystem: Manuell Slaglängder: X 4000 mm Y 2500 mm Z 1500 mm Pinol: 1500mm B 360 deg. Pos. 1 deg. Varvtal: 450 rpm ISO 50
ZAYER Bäddfräs / Lateralfräsmaskin Styrsystem: Fidia Slaglängder: X 9000 mm Y 1490 mm Z 2500 mm Varvtal: 3000 rpm ISO 50 MAZAK Integrex 300 SY 2001 med fullstyrd C-axel och även B-axel. Även utrustad med subspindel.

Text och foto Per Bergbom

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093