Snabba verktyg med 3D-print
I ett vinnova-projekt ska 3D-printning av pressgjutningsverktyg prövas – något som beräknas ge både kortare ledtider och mer frihet vid formgivningen.
– Om vi lyckas ta steget fullt ut till 3D-printning av verktyg så skapar det ett konkurrensförsprång för svenska pressgjuterier.
Med delfinansiering från Vinnova kommer Swerea Swecast satt tillsammans med både akademi och industri se över möjligheterna att 3D-printa gjutverktyg.
– Vi vill ta fram framtidens verktyg för pressgjutna komponenter och samtidigt sätta Sverige på kartan när det gäller utvecklingen av additiv tillverkning. Det är med stor spänning som vi ser fram emot att börja arbeta med de här frågorna, säger Martin Risberg, som leder avdelningen för produkt- och produktionsutveckling på Swerea Swecast.
Jämnare slutprodukt
För den additiva tillverkningen används det nötningsbeständiga materialet, Vibenite 60, som projektdeltagaren VBN Components AB tagit fram. Materialet skrivs ut lager för lager. Det ger möjligheter till enkel och snabb tillverkning som kortar ledtiderna. Det ökar också friheten i verktygens design, vilket bland annat gör att kyl- och värmekanaler kan utformas så att de följer komponentens kontur, så kallad conformal cooling. Det ger i sin tur bättre värmetransport. En annan fördel är att kvaliteten på slutprodukten beräknas bli jämnare.
I projektets inledande fas ska förutsättningarna för tekniken analyseras innan man går vidare med simulering och framtagning av provverktyg. Om, och när, 3D-printade verktyg kommer ut i industrin är det tänkbart att dessa i första skedet används för pressgjutning av aluminiumkomponenter för fordonsindustrin.
Förutom Swerea Swecast deltar Mittuniversitetet i Östersund, Tekniska Högskolan i Jönköping, Ankarsrum Die Casting AB och VBN Components AB i projektet, som är en del av det strategiska innovationsprogrammet metalliska material.