23948sdkhjf

Siemens synonymt med Industri 4.0

Siemens, med dess framtida fabrik har blivit en symbol för industri 4.0. Och det med all rätt, enligt Paul Sicking, CTO på Siemens PLM Software, som säger till Verkstäderna att bolaget har alla de rätta verktygen för uppdraget.
Verkstäderna fick en intervju med Sicking under Siemens årliga PLM-konferens i slutet av förra året. Företaget har över ett decennium arbetat med att utveckla de mesta av den teknik som industrin 4.0. kräver. Siemens har utvecklat hårdvara, sensorer, automationsutrustning och även programvara som gör att maskinerna kan dela den information, som styr automatiserad produktion.

– Men Industri 4.0 är inte en ny revolution, hävdar Paul Sicking. Revolutionen av programvaran inleddes redan i slutet av 20-talet, då de första kontrollerade halvledarna lanseras.

– 10 år senare tillförde expertis på några tekniska IT-företag programvaran, helt övertygad om att denna kombination var den stora grejen. Så dagens utveckling är inget revolutionerande i den meningen egentligen, utan resultatet av en lång utvecklingsprocess, säger Paul Sicking.

Vässar konkurrensen gentemot lågprisländer

Men, understryker han att konsekvenserna för industrin är revolutionerande.

– Ja, inte minst för den europeiska industrin, som med banbrytande teknik Industri 4.0 innebär att företagen kan vinna stor konkurrensfördel gentemot lågkostnadsländer. Resultatet är smarta fabriker där maskiner kommunicerar skapar en effektivare och billigare produktion. Flexibiliteten i produktionen ökar också därför att mer individualiserade produkter kan produceras och detta utan att kostnaden ökar.

Och Siemens kan utrusta med de verktyg som behövs för att europeiska företag ska vinna matchen om produktionen.

– Vi är de enda som har i princip allt som behövs för de här systemen. Vi har mjukvarorna för processen. Vi har också automationsutrustning, som sensorer och hårdvara som styr och kontrollerar.

Som om inte detta vore nog kan Siemens även svara för energiförsörjningen.

– Ja, för hela flödet och partnerskap med telekomoperatörer och komponentleverantörer, säger Paul Sicking.

– Vi använder vår egen teknologiprocess. och svaret på hur Industri 4.0 kan uppnås i en fabrik är att vi utnyttjat vår egen informationsteknologi till fullo.

Stora delar av Siemens tillverkning är idag automatiserad. Siemens Smart Factory i Amberg är helt uppkopplad.

– Här vill Siemens visa de möjligheter som finns med en självorganiserande fabrik som bland annat kan möta kunders ökade krav på individualiserade och kundanpassade produkter, säger Paul Sicking.

Trots en livlig debatt om Industri 4.0 I Tyskland anser dock bara 40 procent av små och medelstora tyska företag att digitaliseringen berör just dem. Här ser Paul Sicking nästa stora målgrupp att nå även om han är medveten om SME-företagens invändningar.

– Företagen undrar hur de ska kunna kontrollera och skydda sina data om de ställer om till digital drift med hjälp av molntjänster. Fortsatt forskning inom datasäkerheten behövs.

– Stora företag går i bräschen för utvecklingen. De mindre företagen kommer att följa efter så småningom, säger Paul Sicking.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048