Klimatavtalet inte nog varnar forskare
Fredagen den 4 november trädde det globala Klimatavtalet från Paris i kraft. De föreslagna åtgärderna ser dock inte ut att räcka varnar tre forskare på Ume Universitet.
– I Arktis finns känsliga system och som exempel får tinande permafrost och smältande isar inte bara stora konsekvenser lokalt utan påverkar hela planeten. Ett stort problem just nu är dock att ländernas åtaganden som presenterats i Klimatavtalet inte är tillräckliga för att ens nå målet på 2 grader, säger Jan Karlsson, föreståndare för Climate Impacts Research Centre (CIRC) och professor i naturgeografi vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.
I december 2015 kom världens länder överens om ett globalt Klimatavtal som trädde i kraft fredagen den 4 november. Det är exakt en månad efter att kravet uppfyllts om att minst 55 parter som tillsammans står för 55 procent av de globala utsläppen av växthusgaser har godkänt avtalet. Vid ikraftträdandet hade 94 av 197 parter skrivit under avtalet.
Kärnan i avtalet är att minska utsläppen av växthusgaser, samt att stödja de som drabbas. Den viktigaste punkten är att hålla den globala medeltemperaturökningen under 2 grader och att ansträngningar skall göras för att nå under 1,5 grader jämfört med innan industrialismens början 1850.
På bilden förutom Jan karlsson de övriga forskarna Birgitta Evengård, professor i infektionssjukdomar vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet och forskningsledare för CLINF och Peter Sköld, professor i historia, samisk samhällsutveckling och kultur och föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet.