Bättre sidoskydd med ny docka
Införandet av en ny och mer människolik krockdocka i krocktester kan förbättra bilarnas sidokrockskydd ytterligare.
− Ett stort antal skador från sidokollisioner skulle kunna reduceras med hjälp av ett förbättrat krockskydd i bilen som aktiveras i själva krockfasen, säger Cecilia Sunnevång, som är doktorand vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap och forskare på Autoliv.
De flesta sidokollisioner sker i korsningar. Även om risken att dö har minskat sedan sidokrockkuddar infördes i bilar under 1990-talet leder sidokollisioner ofta till skador på huvud, bröstkorg och bäcken. Äldre åkande har en högre skaderisk jämfört med yngre eftersom de är biomekaniskt skörare.
För att ta fram riktlinjer för förbättrat sidokrockskydd är det viktigt att ha ett verktyg som kan mäta kraften som en åkande utsätts för vid en krock. Vid årsskiftet infördes en ny, mer människolik krockdocka i Euro NCAPs krocktester. Cecilia Sunnevång visar i sin avhandling att eftersom krockdockan är mjukare än tidigare dockor, har fler mätpunkter, och kan mäta kraft på ett mer representativt sätt kan man redan i teststadiet utvärdera potentiella skador som identifierats i verkliga olyckor. Resultaten från krockprov samt hur väl dockan överensstämmer med mänsklig respons i en kollisionssituation, har bidragat till att dockan introducerades tidigare i år och att den även föreslås i uppdateringen av US NCAP 2019, vilket är den amerikanska motsvarigheten till Euro NCAP.
− Det är också viktigt att vi ser över trafiksystemet för minska antalet platser där risken för krockar är särskilt hög. Det går även att minska krockvåldet med hjälp av automatisk inbromsning och fler cirkulationsplatser, säger Cecilia Sunnevång.
Euro NCAP, European New Car Assessment Programme, är ett Europeiskt trafiksäkerhetssamarbete. Organisationen arbetar för en säkrare trafkmiljö. Det praktiska arbetet består i krocktester med olika former av simulerade olyckor.
Cecilia Sunnevång är sedan 2012 doktorand vid Institutionen för kirurgi och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet. Hon arbetar på Autolivs forskningsavdelning i Vårgårda och har en ingenjörsexamen i maskinteknik från Chalmers Tekniska Högskola.
Tajtare samarbete mellan Innovatum och högskola
Innovatum och Högskolan Väst har båda knutit sig närmare varandra och lovar att jobba ännu tätare tillsammans kring entreprenörskapsfrågor.
I Högskolan Västs uppdrag ingår att kunskap som genereras i verksamheten ska komma till nytta. Innovatum är en aktör för utveckling och tillväxt som stöttar innovativa företag och verksamheter som har potential att växa. Tillsammans bidrar de till en positiv utveckling för hela regionen. Nu har de båda aktörerna skrivit under en avsiktsförklaring där de lovar ett tätare samarbete.
– Syftet är att vi tillsammans ska stärka entreprenörskapet och i förlängningen företagandet hos studenter och forskare, säger Jesper Strömqvist chef på Innovatums inkubator.
Genom avsiktsförklaringen strävar Innovatum och Högskolan Väst tillsammans efter att bidra till en positiv utveckling i Fyrbodal och Västsverige med avseende på entreprenörskap, genom att få fram ett ökat antal idéer, entreprenöriellt kompetenta personer och team från högskolan. Ett sådant arbete kan bland annat reultera i ett mer stabilt flöde av kommersiellt gångbara affärsidéer från såväl forskare som studenter, som har potential att utvecklas och få goda förutsättningar att lyckas.
– Högskolan Väst och Innovatum samverkar sedan länge inom flera områden. Det vi gör nu är att vi ”bekräftar våra äktenskapslöften” just på det här området genom att visa på vår samsyn och genom att stärka den entreprenöriella värdekedjan mellan högskolan och inkubatorn, säger Lena Lindhé, utvecklingsstrateg på Högskolan Väst.