23948sdkhjf

Nedgång för Volvo – men fortsatt starkt i Kina

Årets tredje kvartal innebar en märkbar nedgång för Volvo Construction Equipment med avseende på både försäljning och rörelseresultat.

Efter några år med höga marknadsnivåer avtar efterfrågan på anläggningsmaskiner. Under tredje kvartalet minskade orderingången på anläggningsmaskiner med nio procent jämfört med förra året. Även om många marknader nu kommer ner från sina tidigare höga nivåer förväntar vi oss att låga räntor och behovet att investera i infrastruktur i många länder kommer att fortsätta ge stöd åt efterfrågan över tid, säger Volvos koncernchef Martin Lundstedt.

Orderingången har, enligt företaget, försämrats på flertalet marknader. Ett undantag är dock Kina, vilket innebär att koncernens kinesiska varumärke SDLG visar en uppgång under kvartalet med sju procent medan Volvoprodukterna gått ner med 23 procent.

Enligt företagsledningen är det framför allt stora tapp på för företaget starka marknader som Europa och Nordamerika som påverkat orderingången allvarligt.

I Europa ärdet exempelvis kraftigt minskad efterfrågan i Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Ryssland som resulterade i en orderingång som minskade med 23 procent jämfört med samma period förra året. Än värre var det i Nordamerika där orderingången minskade med 34 procent, något som företagsledningen hänför till att återförsäljarna avvaktar med att förnya och expandera sina uthyrningsflottor samtidigt som de minskar lagren.

Även för Asien rapporteras en nedgång på totalt elva procent – Kina oräknat. Kina går mot strömmen med en uppgång på sju procent, framför allt driven av tillväxt för kompaktgrävmaskiner, medan tillväxten för hjullastare och stora grävmaskiner var lägre.

Även för Sydamerika redovisas bättre siffror, något som framför allt beror på en uppgång i Brasilien, om än från historiskt låga nivåer.

Nedbrutet i varumärken och maskiner redovisar företaget 6 598 sålda Volvo-maskiner och 8 260 sålda SDLG under årets tredje kvartal.

Nettoomsättningen under kvartalet uppgick till 17 921 miljoner kronor (18 598) medan rörelseresultatet visade 2 180 (2 587) miljoner kronor.

Närmast väntar nu, enligt Martin Lundstedt, att sänka produktionsvolymen i en anpassning till den lägre efterfrågan och att minska lagren av maskiner hos både tillverkare och återförsäljare

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.756