23948sdkhjf

Mot rymden med STILFOLD:s tillverkningsprocess

Ett nytt svenskt samarbete mellan stålinnovatören STILFOLD och rymdföretaget I.S.A.A.C. (International Space Asset Acceleration Company) siktar mot stjärnorna. Målet med samarbetet är att hitta nya applikationer för STILFOLD:s origamiliknande tillverkningsprocess som lämpar sig mycket bra för rymden och de krav som ställs.

Origami, den japanska konsten att vika papper har legat till grund för hur man på ett effektivt sätt kan vika och packa saker som ska transporteras upp i rymden, som konstruktioner på plats. STILFOLD:s unika tillverkningsprocess som böjer och viker konstruktioner av stål och andra rymdanpassade metalliska material, precis som origami, ses därför också användbart i rymden.

 - Vi letar ständigt efter nya sätt att utnyttja den fulla potentialen av vår teknik, men att utforska möjligheterna att ta konceptet ut i rymden känns ändå som något extra spännande, säger Jonas Nyvang, medgrundare till STILFOLD i pressmeddelandet.

I.S.A.A.C, där Christer Fuglesang är astronaut, och European Space Agency (ESA) erbjuder STILFOLD ett stort nätverk av experter specialiserade på rymdfärder och de särskilda krav som ställs. Genom att använda sig av STILFOLD:s teknik, tar man bort behovet av svetsning.

Cecilia Hertz är medgrundare av I.S.A.A.C. och menar att allt som effektiviserar en rymdfärd alltid är intressant.

– Rymdfärder ställer mycket stora krav på såväl en låg vikt som omfång på det material som transporteras. Alla sätt att effektivisera och förbättra är högintressant för branschen som helhet.

Genom STILFOLD:s teknik som kan vikas och böjas över kurvor, behövs mindre material för att uppnå samma hållfasthet. Dessutom kan former även vikas flera gånger om, vilket utnyttjar råvaran maximalt.

– I jakten på att hitta material och lösningar som har så liten miljöpåverkan som möjligt är det också otroligt spännande med all den forskning och innovation som skett och sker runt just rymdfärder och vi räknar med att kunna dra nytta av det kontaktnätet för att ytterligare bredda applikationsområdet för STILFOLD, berättar Jonas Nyvang.

”Space for Agenda 2030” är rubriken på det projekt där I.S.A.A.C. hjälper andra företag och organisationer att uppnå sina hållbarhetsmål och stärka sin innovationskraft. Detta genom att matcha deras specifika utmaningar med redan befintlig, men ofta gömd, kunskap från rymden.

– Resultaten av det extremt avancerade arbete som läggs ned på att ta oss ut i rymden är kunskap och teknik som även kan användas för att skapa bättre förutsättningar för oss människor på vår vackra blå planet, säger svenske astronauten Christer Fuglesang, delägare och senior rådgivare till I.S.A.A.C. avslutningsvis.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078