23948sdkhjf

Kritisk till att branschskolor läggs ner

Till sommaren planerar regeringen att lägga ner försöket med branschskolor.

I år kommer försöksverksamheten avslutas med branschskolor för elever på gymnasiala yrkesprogram och kommunens vuxenutbildning. Modellen är ett sätt för att stärka tillgången till yrkesutbildad arbetskraft inom små yrkesområden. Även om skolan själv inte har ett tillräckligt stort elevunderlag för att anordna hela utbildningen själv. På det sättet kunde fler skolor erbjuda utbildningar som de annars inte kunna bedriva.

Men till sommaren kommer branschskolorna att läggas ner, något som möter kritik.

− Branschskolorna behövs. Regeringen bör låta dem bestå och satsa stort på kunskapsspridning om det skriande behovet av yrkesutbildad arbetskraft. Istället för att lägga ner branschskolorna behövs insatser för att få fler elever att söka utbildningarna och fler huvudmän att samverka med branschskolorna, säger Anna Jansson Libietis, Företagarnas expert på kompetensförsörjning, till tidningen företagarna.

I en intervju med TV4 säger skolministern Lotta Edholm (L) att det läggs ner på grund av att det är för få som söker,

− När det inte funkar så funkar det inte, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Företagarna menar att det är en för tillbakalutad tillställning.

− Vi ser en skriande kompetensbrist inom yrkesutbildning från gymnasial och eftergymnasial nivå i dag. Det är inte bara yrkesutbildade, utan även yrkeslärare som saknas. Så kan det inte fortsätta, säger Anna Jansson Libietis.

De utbildningarna som kommer påverkas är bland annat plåtslageri, maskinteknik, produktionsteknik, kylmontörer, ventilationstekniker, driftsäkerhet och underhåll.

− Det är små yrkesområden, men det är ingen liten fråga, säger Anna Jansson Libietis.

Utbildningarna inom branschskolorna är utvalda för att stärka den nationella kompetensförsörjningen inom utvalda bristyrken. För att nämna ett exempel inom ett område som engagerar många arbetar distributionselektriker med nybyggnation, reparation och underhåll av elnäten som transporterar elektricitet från kraftverken till företag och hushåll.

− Alla politiker understryker hur viktigt det är att bygga ut elförsörjningen, men om det inte finns tillräckligt många som kan arbeta med ledningar, ställverk och transformatorer så stoppas utbyggnaden upp, säger Anna Jansson Libietis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078